Autor: Lj. Pavlović
Danas, na tezgi pri kraju zelene pijace u Vladičinom Hanu kornišone, baš po meri za zimnicu, prodaje Borivoje Petković (72) iz vranjskog sela, Rataja po ceni od 250 dinara po kilogramu. Sitni, svežii bez ograničenja izbora robe. Na ostalim tezgama gomile krastavaca – 350 sitniji, kao na tezgi Petkovića i, uz samilost preprodavaca, za 50 dinara manje oni krupniji. To je epilog krajnje nekorektnog prošlonedeljnog pokušaja nakupaca da kornišone uvale po 400 dinara po kilogramu, i to one krupne, sa pričom da su na leskovačkom kvantašu po 350, da ih više nema i da će biti još skuplji. Po ceni većoj od kilograma žive mere prasetine.

Na pitanje da li se isplati da kornišone prodaju po 100 dinara jeftinihe u odnosu na druge tezge na hanskoj pijaci, Petković odgovara potvrdno.
„Mi sami proizvodimo i cena od 250 dinara se isplati. Bilo je malo problema kada je pao sneg, morali smo da grejemo plastenike, da ih mraz ne uništi, ali je to bilo prolazno “ kaže on.
Petkovići pored njih, proizvode i druge povrtarske kulture. Što se samih krastavaca tiče, godišnje plasiraju dve-tri tone, a ako su vremenski uslovi pogodniji, i više.
Na stočnoj pijaci takođe danas, koja često ume da bude prazna, danas su svega dva prodavca prasadi. Stevan Rašić (45) iz Poloma kaže da je cena 350 dinara žive vage, baš koliko su danas na većini tezgi i kornišoni, ili za 50 dinara manje u poređenju sa proteklim petkom.

„Ni meni nije jasno kako se došlo do toga da voće i povrće budu skuplji od mesa. Krastavci su skuplji od kilograma prasetine, koja je zadržala onu prošlogodišnju. A cena stočne hrane, u odnosu na prošlu godinu, poskupela je 90 odsto,“ kaže Rašić.
Ono što teši je, veli Rašić, što kupaca za prasiće ima, jer se bliže i slave.
“
Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiroračun, sa naznakom "DONACIJA"
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik 017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Broj žiroračuna: 205-423569-81