Autor: Lj. Pavlović
Juče je u Prekodolcu, kod Vladičinog Hana, na takmičenju „Kupusijada“ najbolji svadbarski kupus pripremila ekipa „Jedva se zbramo“. Stara ekipa i domišljat naziv, kao i mnoge od ukupno 13 koje su učestvovale na nadmetanju u specijalitetu koji ne predstavlja tradicionalnu hranu juga, već Zapadne Srbije. Ipak, ovaj specijalitet je okupio ljubitelej kuvanja, ali i dobrog zalogaja, gotovo u uobičajenom sastavu koji viđamo na ovakvim događajima u više sela u hanskoj opštini, pa i u Vladičinom Hanu na tradicionalnoj „Gulašijadi“. Dok su neki kuvali, neki su se zabvaljali na školskom terenu u Prekodolcu , a neki i podelili koju tajnu pripreme hrane.



„Najbolji kupus se sprema u grnetu, zemljanoj posudi. To je jedna od tajni svadbarskog kupusa,“ rekao je Vladica Stanković.
Pobednici su kao i svake godine dobili pehare i kuhinjske rekvizite – kotlić, tanjiraču i roštilj, dok su gosti zajedno sa kuvarima na kraju uživali u degustaciji svdbarskog kupusa.
Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiroračun, sa naznakom "DONACIJA"
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik 017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Broj žiroračuna: 205-423569-81