Autor: Lj. Pavlović
U eri razvijene tehnike i tehnologije kada nam je sve, pa i hrana, dostupno na klik, zažele se ljudi nečega što se moglo naći samo u toplini kuhinja naših baka ili majki. Neki nas mirisi zagolicaju i podsete na detnjistvo, a kako su znale da ih spreme samo vešte domaćice, teško ih je pronaći, a kamo li kupiti na klik.
Maja Petković (37), iz Poloma kod Vladičinog Hana jedna je od retkih osoba koja zna da pripremi pravu domaću taranu. Skoro svakog petka na pijaci u Vladičinom Hanu, pored drugih domaćih prozvoda, ona donosi i taranu. Kilogram košta 700 dinara. Mnogi će reći da je skupo i da u radnjama mogu naći znatno jeftiniju testeninu, ali makarone nikako ne mogu zameniti ovaj.
Maja kaže da je sama naučila da mesi taranu. Nezaposlena je i uz ono što sa suprugom, Daliborom, proizvedu, uz njegovu platu zančajan je doprinos kućnom budžetu.
„Sama sam naučila da mesim taranu i odlučila da počnem da je prodajem. Svakog pijačnog dana sam ovde, ali imam kupaca i iz Surdulice i Vranja. Oni koji su zainteresovani, mogu da naruče i putem interneta,“ kaže Maja.
Od tarane se mogu praviti slana jela i može da zameni bilo koju testeninu, pa i lazanje, ali se može kuvati i sa mlekom.
U ponudi je i „viljamovka“, rakija od istoimene vrste kruške. Nju proizvodi Dalibor, od krušaka sa porodičnog imanja. Za jedan litar ove veoma cenjene vrste alkoholnog pića treba izdvojiti 1.200 dinara i prodaja, prema rečima naše sagovornice, ide prilično dobro.
Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiroračun, sa naznakom "DONACIJA"
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik 017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Broj žiroračuna: 205-423569-81