Na koncertu u Hanu izveden program koji su italijanski orkestar, „Balkan lab“ i trubači Bojana Ristića pripremili za Guču

Autor: Lj. Pavlović

Povodom predstojećeg dobijanja majstorskog pisma, ostvarenja sna svakog trubača, kako je sinoć izjavio Bojan Ristić, šesti po redu majstor trube u hanskoj opštini, sinoć je održan koncert u centru Vladičinog Hana na kome je bilo više gostiju. „Balkan lab“ orkestar iz Rima, jedini ovogodišnji predstavnik iz hanske opštine u Guči, orkestar Darka Ivanovića i Stiven Kadrijević, učesnik takmičenja „Nikad nije kasno“, Hančanima su predstavili deo programa za nastup na Dragačevskom saboru.

Ristić je najavio da će i zvanično njegov naslednik, sin Bogdan, zajedno sa njim voditi orkestar i da je ovo pred domaćom publikom, verovatno, poslednji nastup orkestra pod njegovim imenom. On je najavio goste iz Rima, „Balkan lab“ orkestar“ gde je nedavno gostovao i time počela jedan zanimljiva saradnja.

„Pre oko mesec i po dana mi smo boravili u Rimu, gde smo sa „Balkan lab“ orkestrom snimili spotove, a večeras ste imali prilike da vidite deo programa koji smo pripremili za Guču,“ kaže Ristić, dobitnik najprestižnijih priznaja na takmičenjima trubača u zemlji, ali i inostranstvu.

Federiko Paskući, direktor navedenog orkestra kaže da su veliki ljubitelji muzike različitih evropskih kultura, a posebno one sa Balkana i trubače. Orkestar „Balkan lab“ čine profesionalni džez i muzičari klasike, kojima je strast prema trubačima zajednička i koje već duže vremena izučavaju.

„Mi dugo proučavamo muziku trubača, kao i onih iz Vladičinog Han i pre nego smo znali odakle su, Bobana Markovića, Bojana Ristića i slušali smo njihovu muziku i pre nego što smo se upoznali,“ kaže Paskući za Vesnik017.

Prošle godine su boravili u Guči, sa jednim manjim orkestrom i tamo su ih prvi put videli, da bi ih zimus, kada su gostovali po Evropi, kontaktirao Ristićev menadžer, radi saradnje.

“ Nedavno su oni bili u Rimu i snimili smo video spotove, kada nas je Ristić pozvao da dođemo ovde, ali i u Guču,“ kaže on.

Roma u njihovom orkestru nema, ali jako vole romsku muziku i smtaraju da su najbolji muzičari na svetu, posebno trubači.

Predsednik opštine, Goran Mladenović je Ristiću uručio zahvalnicu za očuvanje tradicije i muzike, a takođe i Paskućiju, za gostovanje u Vladičinom Hanu.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.