Cene svinja na pijaci lanjske, hrana skuplja

Autor: Lj. Pavlović

Prodaja svinja na pijaci u Vladičinom Hanu više stagnira nego što vlada potražnja za njima. Jedan od retkih prodavaca i proizvođač iz okoline Vranjske Banje kaže da prasad prodaju po ceni od 400 dinara po kilogramu, dok su tovljene svinje od 300 do 350 dinara.

„Cena prasadi je 400 dinara po kilogramu, tovljenika od 300 do 350. Cene svinja prošlogodišnje, a hrane za oko 30 odsto skuplja u poređenje sa proteklom godinom. Ipak, ko se opredelio na uzgoj svinja, mora da radi,“ kaže on.

Žali se na slabu prodaju i kaže da je glavni problem uvoz mesa, ali i slaba kupovna moć stanovništva. Dodju, pogledaju, pitaju za cenu i odu. Prate akcije u marketima i kupuju sporadično, jer nije tajna da je meso na tanjiru na mnogim porodičnim trpezima samo za praznike.

Pijaca u Vladičinom Hanu

„Po struci sam veterinar i slobodno mogu da kažem da domaća hrana, po kvlitetu ne može da se uporedi sa uvoznom. Te polutke iz Brazila, kažu da je meso pregledano, ali to se nikada ne zna. Svedoci smo stalnog povlačenja neke hrane, a i ona je pregledana. Ovo je domaća proizvodnja, zna se šta svinja jede i čime se hrani na našim imanjima,“ kaže on.

Po svim statističkim pokazateljima, u Srbiji onaj sloj stanovništva koji je nekada važio za srednji, a sada je jedva sastavlja kraj sa krajem, najviše štedi na hrani. O kvalitetu sa sigurnošću mogu da razmišljaju samo bogati, dok ostali kupuju to što mogu. Kada je meso na akciji, skoro niko ne proverava rok trajanja i poreklo, već samo cenu.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiroračun, sa naznakom "DONACIJA"

PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik 017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Broj žiroračuna: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *