Besplatne knjige za osnovce u hanskoj opštini i pored volje lokalne samouprave, još uvek na čekanju

Mimo višegodišnje prakse, ovog marta roditelji osnovaca četiri škole u opštini Vladičin Han nisu počeli da otplaćuju knjige u školama za narednu školsku godinu. Do sada bi većina škola sa svojim stručnim većem odabrala izdavače po kojima će osnovci učiti u narednoj godini. Ove godine, čini se, odluku koči najava lokalne samouprave da je spremna da za učenike osnovnih škola obezbedi sve popularnija izdanja Fondacije „Kavčić“. Knjige fondacije nisu besplatne, ali su znatno jeftinije u poređenju sa onima ostalih izdavača. Koštaju onoliko koliko iznosi njihovo štampanje. Kako je nedavno izneo Alek Kavčić, prilikom predstvaljanja udžbenika u Vladičinom Hanu – dva dinara po stranici, a Opština Vladičin Han je spremna da podnese taj trošak. Inicijativa je potekla od predsednika, Gorana Mladenovića, i opoštinska vlast je spremna da izdvoji oko 10 miliona dinara za oko 1.600 kompleta za učenike od prvog do osmog razreda.

Ideja, izgleda, nije oberučke prihvaćena u prosveti. Nestrpljenje među roditeljima raste, ali i nezadovoljstvo. Svako bi ko ima školarca, pogotovo više njih, nakon godina izdvajanja pozamašnih suma, da mu deca dobiju besplatne knjige. U tome su roditelji jedinstveni – od onih najimućnijih, pa do onih sa skromnim kućnim budžetom. Međutim, do sada, kako nam prenose neki roditelja, nakon zajedničkog sastanka sve tri zainteresovane strane, izvesno je da se samo jedna škola opredelila za „Kavčićeve“ knjige.

U OŠ „Vojvoda Radomir Putnik“ direktorka Milena Zafirović, u telefonskom razgovoru nam je saopštila da je njihova škola sa stručnim većem odabrala izdavačaa.

„Po zakonu, ja odgovaram svom ministarstvu. Novinarima ne mogu da dajem informacije. Odluku o izboru knjiga je donelo stručno veće naše škole, po članu 34 Zakona o izboru udžbenika,“ rekla je Zafirovićeva.

U dve škole u Hanu, „Branko Radičević“ i „Sveti Sava“, kako su nam rekli njihovi direktori, još uvek se nisu odlučili koje će knjige deca koristiti u narednoj školskoj godini. Rok za odabir knjiga je 60 dana od dana objavljivanja kataloga od strane ministarstva.

Prema tvrdnjama roditelja, za sada je izvesno da su u Stublu, u školi „Vuk Karadžić“ za predlog lokalne samouprave i besplatne knjige. Ana Srbinac, predsednica Saveta roditelja u OŠ „Sveti Sava“, nam je rekla da roditelji podržavaju predlog prvog čoveka Opštine, o besplatnim knjigama.

„Roditelji žele besplatne udžbenike, tim pre što je predsednik opštine obećao da će iz budžeta biti obezbeđene i knjige drugih izdavača, koje nedostaju u ponudi Fondacije „Kavčić“. Savet roditelja o tome ipak ne donosi odluku, i to ćemo prepustiti aktivu škole,“ rekla nam je naša sagovrnica napominjući da je i direktor za besplatne udžbenike.

Milan Milosavljević, predstavnik roditelja u OŠ „Branko Radičević“ nam je rekao da procedura nabavke knjiga počinje od danas, i da su roditelji tražili zakazivanje zajedničkog sastanka sa prosvetarima kako bi im sugerisali da odaberu jeftinije udžbenike.

Ispipavanje strpljenja roditelja može da traje u naredna dva meseca i opipavanje terena. Ipak, mnogima je već odavno dosta preskupih knjiga, svakodnevnih poskupljenja i rastezanja kućnog budžeta do granice pucanja. Zbog toga mnogi upozoravaju da će, ukoliko se škole ne saglase i ne odaberu knjige koje se deci besplatno nude, ispisivati svoju decu i premeštati ih u druge škole. Iz razumljivih razloga, zamoli su nas da ostanu anonomni, ne želeći da im nakon davanja izjave deca budu žigosana i da se zameraju prosvetarima, ali kažu da ne shvataju čemu opiranje jednog broja nastavnog osoblja ovim knjigama.

„U našoj zemlji se one već uveliko koriste, odobrene su od strane ministatstva i ne vidimo problem zašto bi učiteljima i nastavnicima smetalo da njihovi učenici dobiju gratis knjige. Za 100, 200 ili 300 evra roditelji bi mogli da im kupe rančeve i potrebnu garderobu. I naše plate su male i mnoge ne dostižu nivo prosvetarskih,“ poručuju roditelji za koje bi ovo bila ogromna ušteda.

Iako je prosečna plata u hanskoj opštini oko 60.000 dinara prema statističarima, mnogi ne primaju ni polovinu te sume. Zato, rata za knjige od 50 ili 100 evra mesečno, do kraja školske godine, koja bi ostala porodici, za mnoge je velika suma. Knjige „Kavčić“ fondacije za kratko vreme prihvaćene su u četvrtini škola u Srbiji. Do sada sa 80 odsto odštampanih udžbenika pokrivaju gradivo za učenike nižih i sa 50 odsto, za one viših razreda.

5 thoughts on “Besplatne knjige za osnovce u hanskoj opštini i pored volje lokalne samouprave, još uvek na čekanju

 1. Ovde je sve rečeno samo ne i to da udzbenike treba da biraju ljudi koji su kvalifikovani za to, a to sigurno nisu novinari, zubari, roditelji bez odgovarajućih kvalifikacija i slični jer udzbenik se ne bira na osnovu korica i kvaliteta papira ili naziva izdavačke kuće, već postoje kriterijumi koji se ovde očigledno namerno ne spominju.

  1. Da, zato su deca i roditelji taoci ličnih interesa vas, prosvetara i direktora! Ma sram da vas bude! Nekome svaki dinar znači, a kamoli 15.000-20.000.Znamo mi, roditelji, šta vi želite, ali vam ovoga puta to neće proći. Pa male vam plate, a? Ne bi vam ja dao ni 20.000, i to vam je previše. A o kvalitetu da ne polemišem. Pustite druge da pričaju koliko ste decu naučili i koliko im se posvetili, i koliko ste kvalitetni, ne hvalite se sami. Bruka i sramota!

 2. Da li je napokon Opština postigla šta je htela? Iz komentara prethodnog mog partnera u „odgajanju“ dece, vidi se da dotični polemiše o obrazovanim ljudima prosto, tj. onako kako je i učen! I šta će on postići time?! Onog koga vaspitava ostaće u njegovom patrljku i vaspitanosti i obrazovanosti! Ja sam završio fakultet i sreća moja što ne radim u prosveti. Ovo je poniženje njihovog dostojanstva i izbora zanimanja od države da više ne liči na ništa!!!
  To što radi država ne moramo i mi roditelji. Meni nije jasan stav dotičnog što se nije bunio prethodnih godina kada je knjige plaćao sam i to po visokim cenama izdavača? Kako reče jedan nastavnik – Što tada nije tražio Kavčića već sada kad knjige treba da obezbedi Opština?
  Što nas do sada Opština nije uključivala u odlučivanju za mnogo važnije projekte od knjiga za našu decu? Tada su odluku donosili sami, a sada?- roditelji, sredina, javnost!
  I jeste tako je! Kako mi doživljavamo onoga ko vaspitava našu decu? Šta mi kao roditelji tražimo od njih da učine? Koliko mi ulažemo sebe u obrazovanju naše budućnosti, naše dece!? Tako da ne treba da se čudimo ako deca izgledaju ko mi u ogledalu! Izbor je na nama…
  Zato malo mirnije i stabilnije u komentarisanju svega. Ovcu ne treba tražiti u masi, ona se prepozna po blejanju!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.