Oblik, ugašeni vulkan sa koga se vidi pola južne Srbije

Vulkanska kupa Oblik nalazi se na 1.310 metara nadmorske visine. Smeštena je na području sela Belanovce, u opštini Vladičin Han, na samoj granici sa Beliševom, u istoj, i južnije, sa Poljanicom, u opštini Vranje. Oblik, koji pripada Kukavici, spada u ugašene vulkane, kojima jug Srbije obiluje, s obzirom da pripada području koje je pre više miliona godina bilo izuzetno vulkanski aktivno. Kažu da je izuzetan i vidikovac, sa čijeg vrha se može videti pola Južne Srbije. Na samo par kilometara od Oblika, nalazi se još jedna vulkanska kupa, Grot, na 1.327 metara nadmorske visine. Međutim, Oblik je nešto popularnija destinacija za izletnike, preciznije – planinare. Oni koji ga najčešće pohode su planinari iz Vranja i Surdulice, ali i iz drugih mesta na jugu zemlje, kao na primer iz Niša. Planinasrke staze na Obliku spadaju među pristupačnijim u odnosu na Grot, zbog zaravnjenih terena koji planinarima omogućavaju da nakratko predahnu.

U podnožju brda postoji izvor vode, poznat pod nazivom Ledenik. Njegova voda prolazi kroz vulkanske stene, a ljudi su postavili izdubljeno deblo, gde se sliva i tokom najvrelijih letnjih dana je ledena, kao iz frižidera, po čemu je izvor i dobio ime. Zbog bogatstva planine izvorskom vodom, neko vreme je bilo onih koji su Oblik često obilazili zbog eksploatacije, ali se, na sreću, sve završilo samo na tome.

Nije isključeno da je razlog više za učestale posete ovom teško pristupačnom delu hanske opštine i postojanje Bulinog jezera. Postoji legenda da su u Bulinom jezeru propali turski karavani kada su se, nakon oslobođenja Srbije od otomanske vlasti, povlačili iz ovih krajeva. Priča kaže da su tu, u živom blatu, sahranjeni karavani, sa bulama – turskim ženama, i mule koje su bile natovarene zlatom, pa je zato dobilo i naziv – Bulino. Zbog verovanja da u njemu ima zlata, navedeno mesto je česta destinacija kopača. Međutim, koliko je poznato, niko se do sada nije domogao turskog blaga, zbog nesigurnog terena i straha od živog blata. Sada je obraslo biljem koje uspeva samo na močvarnom terenu. Kada se stoji na njemu, u periodu kada postoji blatna pokorica, može se osetiti pokretanje vode ispod površine.

Do pre par decenija u blizini se održavao sabor, na Svetog Pantelejmona, 9. avgusta, jedan od najvećih u selima hanske opštine. Na brdu se nalazi i crkva koja nosi ime pomenutog sveca, gde je nekada postojala Hajdučka crkva, a koja je obnovljena krajem 19. veka.

Vulkanske stene, Bulino jezero i sama kupa ugašenog vulkana, mogle bi biti zanimljive turističe ponude i za izletnike i turiste, a ne samo za planinare. Međutim, put do Oblika je dobrim delom teže prtohodan i njime se može samo pešice, ili terenskim vozilom.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.