Pčelare ove godine snašle mnoge nevolje, od umanjenih prinosa do loše cene meda

Loša sezona za pčelare kao da ove godine nije bila dovoljna, pa su se posle toliko vremena suočili sa nestašicom šećera,da bi na kraju dobili otkupnu cenu meda koja je skoro upola manja u odnosu na prošlu godinu. Ono što ih teši je da je med roba koja nije kvarljiva,  pa će svoj proizvod čuvati i čekati pravi trenutak za prodaju.

„Sezona je počela dobro, prinosi voćne paše su dali od 15 do 20 kilograma po košnici, a onda su počele višednevne suše, pa je usledio prekid medenja biljaka, tako da je livadskog meda bilo u minimalnim količinama, a šumskog uopšte.  Na skali od jedan do pet, prinose bi ove godine mogli da ocenimo sa tri plus,“ rekao nam je Zoran Filipović.

Velika kriza u snabdevanju tržišta na jugu Srbije šećerom je dodatno pogodila pčelare. Filipović kaže da su nestašice dočekali nespremni, s obzirom da su zbog nedostatka livadskog i šumskog meda, pčelinja društva morali da prehranjuju sirupom.

„Preko našeg  udruženja „Medena“  i Saveza pčelarskih organizacija Srbije uspeli smo da jednu količinu šećera obezbedimo za naše članove, po ceni od 109 dinara po kilogramu, što je u tom treunutku bilo najpovoljnije. Oni koji su to propustili, morali su da snalaze sami, među kojima sam bio i ja. U tom periodu sam biona letovanju, zamenili su me članoivi IO i nabavili šećer za sebe i svoje članove. Ja sam morao da čekam u Nišu, u „Metrou“ , gde sam se grabio sa ostalim pčelarima i potrošačima da obezbedim onoliko koliko mogu. Za prehranu jedne košnice potrebno je od 12 do 15 kilograma,“ kaže Filipović koji ima oko 400 košnica.

On, kao i ostali pečlari, nezadovoljni su ovogodišnjom otkupnom cenom meda  na veliko od četiri i po  evra po kilogramu. Kažu, protekle godine med je otkupljivan za sedam i po  do osam evra.

„Na takvu situaciju je uticao rat u Ukraiji, koja je najveći uvoznik meda, ali i ekonomska kriza. Niko na med više ne gleda kao na prehrambenu namirnici, ali i lek, već kao na luksuz, tako da i da nema potražnje,“ veli naš sagovornik.

Sreća je što med nije kvarljiva roba, pa se pčaleri slažu u tome da ga na veliko ne prodaju i čekaju odgovarajuću cenu. Maloprodajna cena tegle ove zdrave namirnice, ali i poslatice je 1.200 dinara. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.