Radnici „Teklasa“ nezadovoljni platom i uslovima rada

„Teklas“ se obavezao da će svakom novozaposlenom redovno isplaćivati zaradu koja je za najmanje 20 odsto veća od minimalne zarade.

Autor: Lj. Pavlović

Dan nakon izbora radnici „Teklasa“ u Vladičinom Hanu pokrenuli prikupljanje potpisa za povećanje plata, o čemu su nas obavestili dopisom, ali uz zahtev da ostanu anonimni. U dopisu kažu da su „nezadovoljni trenutnim primanjima, pokušavamo da se izborimo za nešto malo i nešto naše.“ Oni traže povećanje zarada od 15.000 dinara usled velikog nezadovoljstva radnika visinom zaradom ali i uslovima rada.

„Svoje nezadovoljstvo izražavamo iz više razloga: visina zarada na osnovu povećanog životnog standarda i povećanih cena osnovnioh životnih namirnica. na osnovu otežanih uslova rada – noćne smene, hladni pogoni, leti nesnosne vrućine. Pojedini radnici u trgovinskiom lancima u Vladičinom Hanu imaju približno iste plate, a da ne uzimamo u obzir težinu posla,“ stoji u prigovoru koji će, verovatno, dostaviti i poslovodstvu „Teklasa.

U dopisu koji su nam poslali, piše i da su „zaposleni zastrašeni i veoma mali broj njih sme da potpiše prigovor, navodeći ponovo ime šefice koja se služi tom metodom, a o čemu su mediji već pisali. Takodje, tu je još nekoliko osoba koje vrše pritisak, a ne pitaju se kolika je njima plata, i da tu platu koju zaradjuju šefovi ne bi je bilo da nije radnika.“

„Teklas automotiv“ u Vladičinom Hanu je otvoren aprila 2016. godine, u nekadašnjem objektu Drvne industrije „Sloga“ koji je zakupljen na 99 godina. Diskutabilno je koliko je radnika u tom turskom preduzeću, jer se barata cifrom od 1.200 do 1.500. Nakon tranzicije to je prva, ali i jedina veća fabrika koja je počela sa radom i na početku je bio prestiž ko će u njoj raditi i, kako je javnosti poznato, za to je trebalo povući dobre veze. Isto tako, poznato je da se radnici brzo i menjaju u fabrici. Prema zvaničnim podacima od pre neko vreme, u hanskom pogonu „Teklasa“ oko trećinu uposlenih čine Hančani, pored Surdulićana i Vranjanaca.

Kolike su subvencije iz državnog budžeta dodeljen ovoj Turskoj kompaniji prilikom dolaska u Vladičin Han, teško je reći sem onog nezvaničnog da je davano 10.000 evra po radnom mestu. Prilikom otvaranja pogona u Vranju, nakon odlaska „Geoksa“, Nova ekonomija je objavila da je „korisnik u pogona u Vladičinom Hanu zapošljava 1.093 radnika, od čega je 675 lica bilo zaposleno na neodređeno vreme, a 418 lica na određeno vreme“ i da je „Ministarstvo privrede dodelilo 10,7 miliona evra državne pomoći kompaniji „Teklas“ iz Vladičnog Hana, zbog otvaranja svoje proizvodnje u Vranju“.

Takođe i da se „Teklas“ se obavezao da će svakom novozaposlenom redovno isplaćivati zaradu koja je za najmanje 20 odsto veća od minimalne zarade.

„Kompanije Teklas iz Vladičinog Hana je u vlasništvu „Teklas Naucuk San. Ve Tic A.S“ iz Turske, a u Vladičinom Hanu je osnovala svoj pogon 9. septrembra, 2015. godine. Nacrtom ugovora između Ministarstva privrede i kompanije „Teklas“ koji je dostavljen komisiji, piše ,da će se u ovoj fabrici zaposliti najmanje 500 novih ranika na neodređeno vreme do 2028. godine.“ U Nacrtu ugovora se kaže i „da će biti izvšeno i ulaganje u materijalna i nematerijalna sredstava firme u vrendosti od najmanje 22 miliona evra.“

Fotografija: iz arhive

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.