Zimsko mirovanje voćaka

Čitaoci pišu

Autot: dipl. inženjer poljoprivrede, Saša Šormaz

Mirovanje voćaka je posledica prilagođavanja postojećim uslovima sredine. Svi fiziološki
procesi tokom zimskog mirovanja kod voćaka su svedeni na minimum. U našim uslovima
mirovanje počinje krajem oktobra, a završava se početkom marta. Kod voćaka koje
rastu u kontinentalnim predelima mirovanje traje oko šest meseci.
Zimsko mirovanje je podeljeno na duboko, odnosno obavezno mirovanje, ekološko
mirovanje i završno mirovanje. Početno mirovanje nastaje pre opadanja listova.To je period
kada je voćka u fazi „ kaljenja“. U ovoj fazi voćka nakuplja ugljene hidrate koji su važni za
biljku, jer pri niskim temperaturama dolazi do pretvaranja skroba u šećer i lipid, čime biljka
postaje otporna na mraz.
Dubinsko, odnosno obavezno mirovanje je nastavak početnog mirovanja koji kod nekih
voćnih vrsta traje od 15 do 60 dana. Za ovu fazu mirovanja neophodna je temperatura niža
od 5 stepeni, dok ukoliko je temperatura viša od 5 stepeni, ovaj proces se produžava.
Završno mirovanje je proces prelaska iz mirovanja u vegetaciju. U ovom peridu povećava
se količina vode u ćelijama, i počinje kretanje sokova od korena ka mladim delovima stabala.
Prema stabilnosti perioda mirovanja voćke su podeljenje u dve grupe. Voćke sa kratkim
zimskim mirovanjem, gde spadaju šljiva, trešnja, višnja i voćke sa dugim stabilnim
mirovanjem gde spadaju jabuka, brskva i neke sorte krušaka.

Ilustarcija: pixabay

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiroračun, sa naznakom "DONACIJA"

PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik 017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Broj žiroračuna: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *