Zimsko prskanje voća

   Čitaoci pišu                              

  Autor: dipl. ing Saša Šormaz

Za voćare sa teritorije naše opštine predstoji jedna veoma važna mera koja se ogleda u zimskom prskanju voća. Ovo tretiranje poznato je kao jesenje ili „plavo prskanje voća“. Šta se postiže ovom prskanjem? Ovim prskanjem suzbijaju se patogeni koji prezimljavaju u krošnji voćaka skriveni u pukotinama kore, pupoljcima, rak ranama i drugim skrivenim mestima. Ukoliko su zime blage patogeni mogu dospeti na osetljive delove voćaka i ostvariti njihovu zarazu. Da ne bi doišlo do infekcija, patogen se mora suzbiti na mestu gde prezimljava. Na taj način se sprečava dospevanje patogena na osetljive delove voćke i nastajanje zaraze. Plavim prskanjem suzbijaju se ili se u znatnoj meri redukuje pojava mnogih bolesti koštičavih i jabučastih voćnih vrsta kao što su: kovrdžavost lišća breskve, monilioze koštičavih voćnih vrsta, rogač šljive, kestenjasta pegavost maline, šupljikavost lišća koštičavih voćnih vrsta, bakteriozna plamenjača jabuke i kruške i druge bakterioze voćaka kao i drugi prouzrokovači bolesti biljaka.

Za kvalitet prskanja neophodno je da na stablu bude što manje lišća, jer lišće zadržava veću količinu sredstava koje bi trebalo da dospe na mesta gde se parazit nalazi. Ukoliko na stablu ima više lišća potrebno je biljku protresti kako bi bar 70 odsto lišća opalo, pa tek onda obaviti „plavo prskanje“. Tretiranje treba obaviti po lepom vremenu, bez vetra da ne bi došlo do raznošenja preparata, pri temperaturi iznad 10 stepeni. Prskanje treba da je temeljno. Stabla treba potpuno nakvasiti dok sa njih ne počne da kaplje zbog čega se često kaže „ voćke treba okupati“. Sredstva koja se preporučuju u ovom periodu su iz grupe „bakarnih jedinjenja“. To su bakarni oksihlorid, Cuproxat, Funguran OH, Cuprozin, Cuprablau Z i dr. u koncentracijama predviđenim za tretiranje u vreme mirovanja vegetacije.Treba napomenuti da jesenje prskanje nije jedina i dovoljna mera koju treba preduzeti tokom jeseni u voćnjaku kako bi naredne godine imali dobre prinose, visokokvalitetne plodove pa samim tim i dobre finansijske rezultate.

 Pre jesenjeg ili „plavog prskanja“ voća, nakon završene berbe, neophodno je preduzeti i određene mere higijene u voćnjaku. Ove mere podrazumevaju sakupljanje opalog lišća, mumificiranih plodova iz krošnje i ispod voćke, uklanjanje starih i obolelih grana i grančica. Sve prikupljenj biljne delove treba izneti iz voćnjaka i spaliti. Njihovim uništavanjem smanjuje se infekcioni potencijal patogena za narednu godinu i na taj način olakšava zaštita voćaka u narednoj godini. Svi voćari koji ovo tretiranje blagovremeno obave imaće uspešniju i bolju zaštitu i zdravije zasade u sledećoj vegetaciji pa mogu očekivati veće finansijske rezultate.

              

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.