Autor: Lj. P.
Sezona berbe pečuraka uveliko je krenula. Lisičara je vrsta koja se prva pojavljuje i ove godine je ima u izobilju u šumama u hanskoj opštini. Iako je na mnogo većoj nadmorskoj visini, pečurke su se pojavile i na Vlasini.
Na početku je cena bila zadovoljavajuća, 250 dinara po kilogramu. Međutim, čim se povećala ponuda berača, cena je pala na 170 kilogramu. Samo retki otkupljivači još uvek plaćaju više, od 200 do 230 dinara kilogramu. Zbog toga većina berača lisičaru više ne prodaje, osim onih kojima je to jedini izvor prihoda. Ove ukusne šumske plodove oni koji ne žele da prodaju po niskoj ceni, stavljaju u salamauru za sopstvene potrebe i za kupce, ili je zamrzavaju za zimsku sezonu. Pečurke su izuzetno hranljive i zdrave, zauzimaju značajno mesto u pripremi različitih specijaliteta u našoj kuhinji i u potupnosti zamenjuju meso.
Fotografija: fb
Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiroračun, sa naznakom "DONACIJA"
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik 017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Broj žiroračuna: 205-423569-81