Uklanjanje stršljena za Vladicu aktuelno i u oktobru

Najteže je izdržati tropsku temperaturu u opremi bez koje bi bila ludost raditi. To mi je najteže prilikom uklanjanjanja legla,“ kaže ovaj hrabri čovek.

Autir: Lj. Pavlović

Podjednako spretno i precizno kao i zmije, Vladica Stanković iz Vladičinog Hana uklanja i stršljene. Dok se sa gmizavcima, kako sam kaže, razume, i radi često bez ikakve opreme, sa stršljenima nema šale. Pod punom opremom koja ga štiti od uboda ovih opasnih insekata, Vladica izvlači gnezda sa stotinama jedinki iz kuća, pomoćnih objekata i sl. širom Srbije.

„Gnezda koja su u odnosu na ose i pčele specifična i po svojoj građi i veličini, mogu se naći svuda. U objektima, pored prozora, vrata, u pukotinama, na tavanima, u podrumima… Ono što je važno je da u tom slučaju nikako ne intervenišete sami. Stršljeni prilukom uboda luče feremone, koji privlači druge jedinke i onda vas napada ceo roj. I jedan ujed može biti smrtonosan, pa nikako ne treba rizikovati,“ upozorava on.

Prilikom uklanjanjanja Vladica leglo skida šaklom i ubacuje ga u plastičnu vreću, a zatim ih prska otrovom, kao i mesto gde je gnezdo bilo.

„Mesto gde je gnezdo bilo mora se hemijski tretirati i dobro očistiti, kako vas naredne godine ne ni iznenadilo novo. Ovakav način uklanjanja stršljena je sasvim legalan u naseljenim mestima, dok je zakonski kažnjivo u prirodi traziti legla o uništavati ih,“ kaže Vladica.

Prema njegovim rečima, ovog leta, kao jednog od najtoplijih, što insektima odgovara za razmonžavanje i izleganje, bilo je mnogo intervencija i van juga Srbije. Ovaj Vladičin rizičan hobi iziskuje veliku hrabrost i upornost. Nepristupačna mesta, velika visina i rizik nisu ništa u odnosu na osećaj u plastičnom skafanderu i pod kacigom na tridest i kusur stepeni ili preko 40.

„Najteže je izdržati tropsku temperaturu u opremi bez koje bi bila ludost raditi. To mi je najteže prilikom uklanjanjanja legla. Zamislite samo kolika je temperatura na nekom potkrovlju, a vi u plastičnom odelu,“ otkriva nam ovaj hrabri čovek.

Koliko je tačno intervencija imao ovog leta, ne pamti ni sam, ali bilo ih je mnogo. Jedno od najvećih gnezda na koje je naišao je u vranjskom selu Žbevac, a jedno od najrizičnijih mesta po ljude, ako se uopšte može izabrati, gde je pronašao leglo je lanjske godine na Internom odeljenje surduličke bolnice.

Vladica Stanković je predsednik Udruženja za zasštitu životinja „Poskok“. Dugi niz godina javnosti je poznat kao hvatač zmija, ali i predavač o gmizavcima i stršljenima.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiroračun, sa naznakom "DONACIJA"

PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik 017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Broj žiroračuna: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *