Agrarni budžet  nikad veći

 Čitaoci pišu                                           

Autor: dipl.ing .Saša Šormaz

Prema najavi iz Ministarstva poljoprivrede, ove godine su predviđena veća sredstva u vidu subvencija u raznim oblastima poljoprivredne proizvodnje. Agrarnin budžetom za 2024.godinu predviđeno je povećanje iznosa za pčelare po košnici sa 800 dinara na 1.000 dinara, dok pčelari koji su u sisitemu organske proizvodnje dobijaju i dodatni iznos podsticaja od 40 odsto. Stočare takođe očekujuju razne subvencije. To se pre svega odnosi na poljoprivrednike koji se bave čuvanjem i uzgojem ovaca, ovnova, koza. Dosadašnji iznos od 7.000 dinara ove godine biće povećan na 10.000 dinara.

Proizvođači mleka novim budžetom imaće povećanje premije po litru mleka koja je sa sadašnjih 15 dinara povećana na 19 dinara po litri. Novina je da se od ove godine ukida gornja i donja granica kada je reč o broju grla i količini predatog mleka, pa se premija isplaćuje za svaki predati litar.

Korisnici primarne biljne i stočrske proizvodnje takođe očekuju značajne subvencije za nabavku opreme za proizvodnju. Za korisnike ove proizvodnje važno je da još sada mogu da nabavljaju potrebnu opremu, ali ne i da konkurišu. Postupak ostvarivanja subvenica kreće momentom izlaska Javnog poziva od strane Uprave za agrarna plaćanja.

Veoma je važno da od ove godine subvencije po hektaru za biljnu proizvodnju neće moći da koriste vlasnici zemlje koji tu zemlju ne obrađuju, nego je daju u zakup nekome. Svi vlasnici zemlje moraće da imaju ugovor o zakupu sa onim kome zemlju daju na korišćenje.

Subvencije za poljoprivredu u 2024 .iznosiće 119 milijardi dinara. O svim subvencijama na koje imaju prava, poljoprivrednici mogu naći podatke na portalu  eAgrar ili u nadležnim službama.

Ilustarcija: pixabay

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.