Audio-video bukvar na romskom jeziku za učenike prvog razreda

Romi su u sklopu projekta koji je realizovalo Udruženje Roma intelektualaca u Vladičinom Hanu dobili audio-video bukvar na svom jeziku. Projekat je realizovan u hanskoj i opštini Surdulica a uz podršku Fondacije Jelena Šanti, uz finansisjku pomoć Evropske unije i Balkanskog fondaza demokratiju, Nemačkog Maršal fonda SAD.

Bukvar je nastao kao potreba usled nedovoljnog poznavanja srpskog jezika, što je veliki problem deci koja pođu u prvi razred.

„Problem nastaje kada deca pođu u prvi razred. Oni ne poznaju i ne koriste u dovoljnoj meri srpski jezik, te im je teško da prate nastavu. Učitetelji ne govore romski, te je komunikacija otežana. Sa roditeljima, učiteljima, pedagoškim asistentima i decom smo se složili da bi prevođenje bukvara na romski jezik bilo najbolje rešenje. Priče iz bukvara su ispričane na romskom, od čega će trenutno koristi imati 150 dece iz naše zajednice,“ izjavila je Jovana Mihajlović Mijović, menadžerka projekta.

Ovaj vredan materijal ostaće i za naredne generacije, sa željom da se njegovo korišćenje proširi na područje južne Srbije.

Cilj ovog projekta je razumevanje i učenje srspkog jezika za 150 dece romske nacionalnosti prvog razreda i pripremno predškolskog programa kroz kreiranje i promociju Audio-video bukvara na romskom jeziku. Bukvar sadrži čitane i recitovane tekstove prevedene na romski dijalekt zajednice Roma u Vladičinom Hanu i Surdulici.

„U toku realizacije projekta imali smo osam radionica sa 40 dece od petog do osmog razreda iz hanskih i surduličkih škola. Prevedena su is nimljena 32 teksta , na našem dijalektu ,“ kaže Januš Kurtić, predsednik URI.

Na youtube kanalu – Udruženje Roma intelektualaca mogu se videti i snimci ivog posebnog bukvara. U narednih 16 dana dnevno će biti emitovana po dva snimka

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.