Besplatne knjige za osnovce

Autor: Ljiljana Pavlović

Prvi put u istoriji obrazovanja u Vladičinom Hanu svi učenici osnovnih škola dobiće besplatne udžbenike za 2023/24. školsku godinu. To je saopštio predsednik opštine Vladičin Han, Goran Mladenović, juče, na konferenciji za novinare.

„Drago mi je da smo pronašli rešenje sa prosvetnim radnicima i direktorima osnovnih škola da njihovi učenici dobiju besplatne udžbenike za predstojeću školsku godinu. Da se deca iz naše opštine ne osećaju kao građani drugog reda jer su najavljene besplatne knjige za učenike u Beogradu,“ rekao je Mladenović.

Milena Milosavljević, njegova saradnica, od koje je i potekla inicijativa za besplatne udžbenike, tom prilikom je iznela podatak da će Opština Vladičin Han izdvojiti osam miliona dinara za kupovinu knjiga za oko 1.300 učenika četiri osnovne škole na teritoriji te opštine.

„Kupovina knjiga do sada je bio ozbiljan udarac na kućni budžet. Ovo je značajna finansijska pomoć za roditelej, ako se ima u vidu da su prethodnih godina kompleti knjiga koštali od minimalnih 10.000 pa preko 20.000 dinara. To znači da će porodice sa dvoje i više učenika, uštedeti najmanje jednu minimalnu zaradu, a briga o porodici je ona osnovna u društvu“ rekla je Milosavljevićeva.

Lokalna samouprava će osnovcima obezbediti komplete knjiga Fondacije „Kavčić“, koje su neuporedivo jeftinije od udžbenika ostalih izdavača. Alek Kavčić je početkom ove godine u Vladičinom Hanu održao prezentaciju njihovih udžbenika koji imaju odobrenje Ministarstva prosvete i objasnio da one koštaju dva dinara po stranici, onoliko koliko staje njihovo štampanje. Ideja da lokalna samouprava obezbedi knjige đacima, nije naišla na odobravanje u pojedinim krugovima prosvetara, iz samo njima znanih razloga. Međutim, volja opštinskog rukovodstva kao i, po prvi put, zahtevi roditelja u svima školama da se deci na ovaj način obezbede knjige, ipak je prevladala.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

One thought on “Besplatne knjige za osnovce

  1. Kako širite dezinformacije 😂😂😂😂 80% udžbenika nema u Fondaciji. I to što su imali više nemaju. Citiram čoveka iz Fondacije „nemamo sredstava za otkup udžbenika“. Nekome će ova hajka izaći na nos. A to će biti roditelji, 100%

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.