Danas se obeležava Sveti Ilija

Danas je praznik Svetog Ilije, starozavetnog proroka i novozavetnog svetitelja u narodu poznatog kao Gromovnik. Prema predanju, Sveti Ilija je bio među prorocima koji su se na Tavoru poklonili Isusu Hristu na dan Preobraženja Gospodnjeg, kada se javio svojim učenicima sa poukama nove vere, pa se zato lik Svetog Ilije slika na preobraženskim prazničnim ikonama.

Veruje se da Sveti Ilija određuje kada i gde će padati kiša, a kada će da bude suša, pa je za ovaj dan vezan običaj da se u polju nikako ne radi, kako ljudi ne bi navukli njegov gnev. Ovaj praznik najavljuje i kraj leta pa se u narodu kaže – Od Svetog Ilije, sunce sve milije. Postoji i verovanje da je med koji se vadi na ovaj dan posebno lekovit, a majke su nekada njime po obrazima mazale decu da budu zdravu.

Sveti Ilija je i slava. Obeležavaju je vazduhoplovci, a u našem kraju je slava manastira u Kacapunu, koji nosi ime ovog sveca. To je jedna od najstarijih svetinja sa područja Eparhije vranjske. Na današnji dana vernici iz hanske opštine i okoline posećuju manastir u Kacapunu gde pale sveće za zdrvalje.

Manastir Svetog Ilije u Kacapunu
Fotografija: Turistička organizacija Vladičin Han

Posvećen je Svetom proroku Iliji Gromovniku. Nalazi se na 700 m nadmorske visine. Izgrađen je u 13. veku na temeljima starog manastira. Ono što je karakteristično za manastir je da je izgrađen sa malim vratima, kako bi se svi ono koji ulaze poklonili svetinji. Jedna je od najstarijih hrišćanskih svetinja na području Pravoslavne eparhije vranjske. U njegovoj blizini, veruje se, nalazi se nekoliko izvora lekovite vode.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.