Gde je domaće mleko i imamo li ga?

Prošlo je nedelju dana od kada je Vlada Srbije odmrzla cene mleka i trgvocima ostavila da sami formiraju prodajnu, uz ograničenje marže. Mleka sada ima, po višim cenama, ali u mnogim mestima onog iz uvoza, pišu mediji.

Ograničena cena mleka 2,8 odsto mlečne masnoće bila je 128,99 dinara. Uz povećanje cene, mleko koje se sada prodaje nije u pakovanju od litra, a ni masnoće od 2,8 odsto. „Imlekove kravice“ nema ni sada, osim čokoladne. U većim trgovinama na rafovima je sve više mleka iz Češke i Poljske.

U prodavnicama u Vladičinom Hanu dugotrajno mleko „Mizo“, koje je na proleće bilo oko 80 dinara, i jedno od najjeftinijih mleka u briku, posle dužeg odsustvovanja sa tržišta, pojavilo se nakon ukidanja prodaje po ograničenim cenama. Za samo nedelju, od kada je opet u prodaji, od nekih 135 dinara, cena je povećana na 157,90 zbog čega kupci negoduju. Polutrajno je oko 90 dinara, oko 30 dinara više nego početkom godine.

Obrazloženja nadležnih zbog čega nema domaćeg mleka, menjaju se iz dana u dan. Od onog koje je došlo od ministra pojljoprivrede – da su do nestašica domaćeg mleka dovele više cene tog proizvoda u susednim državama, pa je prerađivačima bilo splativije da ga izvoze, do onog da nam je stočni fond sve manji i nadalje će se smanjivati, usled poskupljenja stočne hrane. Od preko milion krava, od pre 10 godina, sada je stočni fond spao na manje od 200.000 krava. Takva je sitauacija već tri decenije pa i više. Proizvođači mleka decenijama su upozoravali nadležne na nisku otkupnu cenu, koja iznosi od 30 do 60 dinara po litru, što ne podmiruje ni polovinu troškova proizvodnje, a ova osnovna životna namirnica se prodaje i po četiri-pet puta većoj ceni. Oni upozoravaju i na to da se izbegava povećanje otkupne cene čime bi se stočari podstakli, i da se uvozom dodatno ugrožavaju domaćinstva koja proizvode mleko.

O stanju u poljoprivredi pre neko vreme je na konferenciji za medije govorio Nenad Mitrović, narodni poslanik ispred DS-a iz Vladičinog Hana, doktor veterinarskih nauka po struci i o planovima te stranke kako zaštiti domaće poljoprivredne proizvođače.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.