Kristina Nikolić, najbolji student na departmanu Political Science: European and Internacional u Briselu

Autor: Ljiljana Pavlović

Kristina Nikolić (25), sa Vlasine, pre dve godine student generacije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu na smeru međunarodni odnosi, sada je i najbolji student na prestižnom univerzitetu u Briselu

Kristina Nikolić, sa Vlasine, pre dve godine student generacije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na smeru Međunarodni odnosi, sada je i najbolji student na prestižnom univerzitetu u Briselu. Ona je u junu ove godine odbranila master rad, a pre tri dana, na ceremoniji dodele diploma dobila je i posebnu nagradu dekana, Žoela Bransona, kao najbolji student na departmanu Political Science: European and Internacional. To je internacionalni departman gde su, pored studenata iz Evrope još i oni iz Azije, Afrike, Severne i Južne Amerike, oko 180 njih.

„Ovo je za mene bilo veliko iznenađenje. Nisam očekivala nagradu pre proglašenja, te je tako momenat dodele još lepši. Velika mi je čast da na ovakav način predstavljam svoju zemlju,“ kaže Kristina.

Vest o njoj, u mnoštvu onih o ratu u Ukrajini, energetskoj krizi, poskupljenjima, politici i politikanstvu, čoveku ulepša dan. Daje nadu da u današnjici, kada i najveći mediji „razvlače“ naslove o estradi i starletama kao o centrima sveta, da nije sve izgubljeno. Da imamo mlade koji ruše sve barijere pred sobom – malih sredina i skromnih mogućnosti, jezičkih, nacionalnih… Mlade, čiju je veličinu prepoznao svet.

Kristina je rođena u Surdulici, 1997. godine. Osnovnu školu, „Akademik Đorđe Lazarević“ je završila na Vlasini, u selu Vlasina Okruglica. Sa 15 godina je otišla iz roditeljskog doma i u Nišu upisala Prvu nišku gimnaziju, „Stevan Sremac“. Osnovne studije upisala je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na smeru Međunarodni odnosi, gde je diplomirala kao student generacije.

„Ovaj uspeh za mene je značajna lična satisfakcija. Kada sam se odlučila na ovaj korak studiranja u inostarnstvu, nisam zaista ni slutila da ću masterirati kao najbolji studnet departmana. Najpre je trebalo obaviti niz administrativnih pitanja oko dobijanja vize u Belgiji, a onda se i privići na novu sredinu. Međutim, vremenom sam se navikla i počela da uživam u izazovima koje je novi fakultet u Belgiji doneo za mene. Omiljeni deo vremena bio je moj rad na master tezi o geopolitičkim uticajima velikih sila u Srbiji, koja će verovatno uskoro biti publikovana u Belgiji. Ono što je najlepše je, što sam osetila da se moj rad i trud ovde veoma poštuju, a ohrabrena sam od strane mentora da ostanem na doktorskim studijama,“ priča nam Kristina.

Kristina Nikolić

Ona je u Brsiel otišla septembra prošle godine, zahvaljujući Dositejevoj stipendiji Ministarstva omladine i sporta VRS za najbolje studnte u inostrstvu. Kaže, da je veoma zadovoljna nivoom znanja koje je stekla na svom fakultetu u Beogradu, tokom osnovnih studija .

„Mislim da mi je matični fakultet dao odličnu podlogu za dalje akademmsko usavršavanje, u pogledu tema koje su obrađene, kao i načina rada. Mogu reći da ovde, kao i kod nas, postoji sličan sistem organizacije nastave. Imali smo predavanja na kojima se od nas očekivala aktivnost, a većina ispita bila je usmeno. Studenti su me odlično prihvatili, mada mogu reći da sam povremeno morala da objašnjavam poziciju Srbije u odnosu na rat u Ukrajini, kao i u odnosu na kosovski problem. Što se tiče fakultetu u Belgiji, osetila sam želju profesora da budem zadržana kao najbolji student. To nije bio slučaj na fakultetu u Beogradu, “ kaže ona.

Dodaje da u poređenju sa briselskim, beogradski FPN ne zaostaje za njihovim standardom u pogledu znanja koja se mogu steći i da je silibus vrlo dobro prilagođen. Određeni studneti iz drugih zemalja su, kaže, morali da se pomuče sa značajno većim obimom gradiva koje su morali da savladju u Belgiji, u odnosu na njihove matične institucije. U Srbiji se, veli, mnogo uči na FPN-um, ali je u njenom slučaju to bilo korisno, da u nastvaku studiranja pokaže rezultate.

O jugu u našem društvu i dalje vladaju mnogi stereotipi. Mnogi južnajčki govor, jedinstven, za nas južnajke i jednostavan, a za druge, sa dva padeža, sa obiljem turcizama i specifičnim rečima, nerazumljiv, koji bi trebalo negovati i proučavati, često ismevaju. Međutim, mnogo je južnjaka u različitim oblastima, čija imena se izgovaraju sa poštovanjem. Jedno od takvih će sigurno biti i ime Kristine Nikolić, devojčice sa Vlasine, čiji je glas daleko dopreo.

„Za vreme studiranja nisam osetila neko direktno nipodaštavanje od strane kolega, s obzirom da na FPN-u ima mnogo studenata sa strane, uključujući i Niš, Vranje Leskovac… Jednom prilikom mi je jedan profesor, nakon što sam odlično odgovarala, na ispitu rekao „od jutros jug gruva“, aludirajući na naše trube, verovatno. Mislim da je komentar bio u pozitivnom smislu,“ kaže naša sagornica.

Na Vlasini je čeka porodica – majka, trgovac, otac koji se bavi poljoprivredom i deda, penzioner. Oni su joj od samog početka bili velika podrška, bez čega sigurno ne bi mogla da napreduje. Najteži trenutak njima, kao i Kristini, bio je odvajanje od porodice kada je sa 15 godina otišla u srednju školu u Nišu. Kasnije, odlazak u Beograd, a zatim i Belgiju, bio je samo logičan sled događaja.

„Mnogo mi nedostaju i ja njima. Ceremoniju dodele diploma pratili su preko linka, podržavaju me i ohrabruju da pratim ono što želim, te da ostanem u Belgiji, ako smatram da su mi ovde bolji izgledi za budućnost. Meni nedostaje i Vlasina, volim da provodim vreme u prirodi i sa porodicom. Planiram da ih posetim za novogodišnje i božićnje praznike. Što se vraćanja u Srbiju tiče, to u ovom trenutklu ne planiram, ali mislim da će se to desiti nakon završetka planiranih doktorskih studija,“ rekla nam je ova divna devojka, ponosna i na to što i svoj jug predstavlja na ovakav način.

Na pitanje ko joj je uzor u životu, odgovara da je to trenutno njen mentor – Jonatan Holslag, sa kojim nastavlja dalju sradnju na publikovanju svog master rada i doktorskih studija.

Na kraju, veliko hvala Dubravki Ranđelović iz Hana, našoj čitateljki, ćerki Kristinine nastavnice, Bratislave, za ovako lepu temu.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

One thought on “Kristina Nikolić, najbolji student na departmanu Political Science: European and Internacional u Briselu

  1. Tako je to kada tvoja rodjena zemlja ne ume da vrednuje tvoje kvalitete, zalaganje, rad i trud! Odes tamo gde je bolje!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.