Lečenje najtežih bolesti kod dece finansiraju građani

Autor: Ljiljana Pavlović

Prođe li dan da ne vidite apel za pomoć pri lečenju nekog deteta? Ono što nam se činilo da se događa drugima, sve češće se događa našim poznanicima, prijateljima, pa i porodicama – da je potreban novac za lečenje, bez obzira bilo to u zemlji, uz najskuplje lekove, ili u inostranstvu, zbog sve češćih maligniteta kod dece, retkih bolesti i intervencija koje im naš zdravstveni sistem ne može pružiti.

Zbog toga sve češće se susrećemo sa ljudima koji nas uz fotografiju nekog mališana i kratko objašnjenje zaustavljaju uz molbu za donaciju. Većina građana je skeptična, ćutke prolaze i samo se retki se hvataju za novčanik. Danas nam mladić iz Niša objašnjava za koga prikuplja novac i ispred koje organizacije. Petak je, pijačni dan, kada najviše ima ljudi na ulicama, ali malo je onih koji se zaustavljaju da ga saslušaju.

Ni Hančani nisu pošteđeni teških zdravstvenih priča dece, malih sugrađana. U takvim slučajevima se drugačije reaguje. Mahom se zna o čijem detetu je reč i kakav je problem u pitanju. Ubacuju novac u kutiju za prikupljanje dobrovoljnih priloga, u organizaciji grupe mladih. Za samo poslednjih godinu dana, prikupljali su novac za Vasilija, Tašu, Dejana… Prikupljan je novac i za Aleksandra iz Surdulice. Za malog Vukana iz Vranja. Putem dobrovoljnih novčanih priloga, licitacija, sms poruka… Za sume koje su porodicama potrebne, premašuju zdrav razum, kao i rokovi za koje ih treba obezbediti.

Neki su imali sreće i zahvaljujući ljudima i po kojoj instituciji, koji i sami jedva preživljavaju, kao i porodice čija deca vode najteže bitke – bitke za život, dobiju šansu da pobede. Za neke, ishod je neizvestan…

U našoj zemlji stotine dece, kao i odraslih, čeka na lečenje u inostarnstvu. U 2021. godini ni 40 odsto novca predviđenog za lečenje u inostarnstvu nije potrošeno. Razlog – komlikovana procedura i predugo čekanje, pa mnogi i kada imaju zakonsku mogućnost da od Republičlkog fonda za zdravstveno osiguranje dobiju novac, ili Minisatrstva zdravlja, odustaju od te procedure.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.