Advokat iz Niša traži odštetu od NATO pakta za obolele od karcinoma

Srđan Aleksić, advokat iz Niša, poreklom iz sela Buštranje u preševskoj opštini, nekoliko godina već vodi bitku da oboleli od karcinoma dobiju obeštećenje. Kako piše Danas – preko 1.500 osoba mu je dostavilo medicinsku dokumentaciju i potpisalo punomćje koji traže da NATO pakt odgovara za posledice bombardovanja, koje izazvalo sve češću pojavu maligniteta i smrti usled bolesti.

„Siromašni građani sa juga Srbije prodaju poslednje što imaju da bi se lečili od raka koji zastupa ljude sa juga Srbije koji su oboleli od kancera kao posledice bombardovanja SRJ osiromašenim uranijumom u agresiji NATO pakta pre 24 godine. Ako je njihova bolest posledica upotrebe oružja nekoga ko je znao moć tog oružja, onda je taj dužan da nadoknadi štetu, da očisti teren od zaostalih granata i besplatno leči naše građane“, “ prenosi Danas Aleksićevu izjavu.

U Pčinjskom okrugu osiromašenim uranijumom je gađana Pljačkovica, ali i sela u okolini Preševa i Bujanovca, gde su vojne snage SR Jugoslavije u vreme bombardovanja NATO bile stacionirane.

„U ratu 1999. godine obolelo je više od 7.000 italijanskih vojnika i oficira, a preminulo 400. Sa kolegom iz Italije smo u tužbama primenili na naše klijente iz Srbije isto što je on uradio u Italiji. Dokazao je uzročno-posledičnu vezu između obolevanja od kancera i NATO agresije. Radili smo analizu za dva naša klijenta na Institutu za nanotehnologiju u Torinu, gde je jednom od njih potvrđeno prisustvo 21 teškog metala i 500 puta više osiromašenog uranijuma u telu od dozvoljenog“, piše Danas.

Prema istom izvoru, do sada je podneto 35 tužbi protiv NATO pakta za povredu prava na život Višem sudu u Beogradu svakog meseca podnose po 10 tužbi. Na tužbama radi zajedno sa kolegama iz Italije, čiji vojnici su oboleli nakon boravka KFOR-a na Kosovu i Metohiji i do sada je tamo doneto preko 350 praviosnažnih presuda. Oni dobijaju odštetu od 300.000 evra pa do milion i po evra, dok se za naše obolele ili preminule traži 100.000 evra odštete, podaci su koje je objavio Danas.

Ilustracija: pixabay

https://www.danas.rs/vesti/drustvo/advokat-srdjan-aleksic-podnosi-dve-tuzbe-protiv-nato-a-zbog-osiromasenog-uranijuma/embed/#?secret=JlHxK91uGm#?secret=yFFWAlJZ8T

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.