Lokalna inicijitiva i volonterizam mladih

Autor: Ljiljana Pavlović

Kub za mlade u Vladičinom Hanu nedavno je posetio Nikola Bertolini, šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji  kako bi se upoznao sa aktivnostima mladih kroz Riloud program, program lokalne demokratije koji finansira Evropska unija, a realizuje UNDP. On se upoznao sa radom organa civilnog društva – Lokalne inicijative, ispred koje je Marko Mladenović, organizacije koja radila tokom prošle godine na usvajanju i razvijanju Akcionog lokannog plana za mlade u Opštini Vladičin Han i izboru Saveta za mlade. Takođe, predstavljene su i aktivnosti Udruženejm SPA iz Vranjske Banje, o čemu je govorila Suzana Popović, koja je radila na ekonomskom osnaživanju žena, među kojima je bilo i mladih.

Mladenović je tim povodom izjavio da je Lokalna inicijativa postigla izuzetne rezultate zahvaljujući sredstvima EU i projektu RILOUD, te je formiran Savet za mlade opštine Vladičin Han.

„Formiran je Savet za mlade opštine Vladičin Han koji broji sedam članova, prvenstveno mladih ljudi koji imaju snage i želje da doprinesu boljitku mladih u našoj zajednici. Pored toga, izrađen je Lokalni akcioni plan za mlade opštine Vladičin Hani, odnosno Strategija za mlade i uspotsvaljena saradnja sa mladim volonterima i učeničkim parlamentima dveju srednjih škola, Tehničke škole i Gimnazije „Jovan Skerlić“. Kroz saradnju sa mladim ljudima, radionice koje smo držali i sastanke sa donosiocima odluka, odnosno predstavnicima opštine Vladičin Han, imali smo prilike da organizujemo posete lokalnim institucijama. Naime, 90 odsto mladih su prvi put u okvioru ovog projekta obišli prostorije lokalne samouprave, gde se donose veoma važne odluke za tu populaciju kao, uostalom, i celokupno stanovništvo hanske opštine,“ izjavio je Mladenović.

On je izrazio zadovoljstvo što se saradnja i realizacija projekta nastavlja i ove godini, gde je Loklana inicijativa konkurisala smo i dobila sredstva jer, kako je reako – želimo da okupimo što veći broj volontera i to ne samo u gradu već i u seoskim sredinama.

O projektu „Razvoj ruralnih zajednica kroz podršku ženskom preduzetništvu“, kao deo Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu koji finansira EU, koji je u Vladičinom Hanu realizovalo Udruženje SPA u partnerstvu sa Udruženjem obolelih i lečenih od malignih bolesti „Budi optimista“ govorila je Suzana Popović, direktorka SPA.

“ U okviru projekta radili smo na edukaciji o ekonomskom osnaživanju žena kako u gradskoj, tako i seoskim sredinama, dobi od 20 do 50 godina, kako bi ravnopravno učestvovale u razvoju društvu, kao deo zajednice, kroz kreativnost i podršku da dođu do dobre poslovne ideje i najboljeg načina da je ralizuju. Akcenat je bio na njihovom osnaživanju da shvate da one to mogu, zatim kako da započnu sopstveni posao, kroz izradu biznis plana, kako da svoju delatnost registruju i gde mogu da pronađu novac da tu svoju poslovnu ideju ostvare,“ rekla je Popovićeva.

Nakon desetomesečnih treninga, obuka, radionica i mentroskog rada, održana je i zvaršna konferencija na kojoj su tri uspešne žene iz Srbije, iz različitih oblasti, koje su počele od nule, govorile o svojim počecima u preduzetništvu, usponima i padovima, ali i uspesima koji na kraju dođu. Kako je podsetila Suzana Pović, iz SPA, u okviru ovog projekta sredstva za pokretanje posla nisu dodeljivana, ali je zato od tridesetak polazinca, njih 20 najboljih dobilo biznis planove sa kojima mogu da konkurišu za dobijanje novca u tu svrhu.

Ovaj medijski sadržaj je deo projekta „Mladi u akciji za bolji život“, sufinansiran iz budžeta Opštine Vladičin Han. Stavovi izneti u tekstu ne izražavaju stavove navedene instituacije.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.