Mladima nedostaje posao i samostalnost

I ovaj 12. avgust, Međunarodni dan mladih je u znaku istih problema koji ovu populaciju muči. Kako je za RTS izjavila Ivana Antonijević, pomoćnica ministra za turizam i omladinu – mladi ističu kao najveći izazov sa kojim se suočavaju stabilnost zaposlenja i mogućnost da dobiju priliku da se ekonomski osnaže i da ekonomski budu samostalni.

„Čak oko 44 odsto mladih ne zarađuje. Konkretan plan Vlade je implementacija garancije za mlade koji je u zemljama EU smanjio nezaposlenost za deset odsto. Strategijom za mlade usmeravaju se svi kapaciteti kojima se utiče na životni standard,“ prenosi RTS izjavu Antonijevićeve koja dodaje da mladima u manjim sredinama nedostaju i besplatni programi koji će im pomoći da se osnaže, nedostatak sportske infrastrukture…

Sa problemom nezaposlenosti suočavaju se i mladi u regionu, ali i u Evropi. „Ono što je konkretan plan je program implementacija garancije za mlade, koji je kao obavezu Srbija preuzela u julu 2021. godine,“ stav je resornog ministarstva.

„Reč je programu koji je od 2013. do 2023. godine smanjio nezaposlenost u zemljama Evropske unije za deset odsto, odnosno procenat nezaposlenosti je sa 24 posto pao na 14. Plan i program garancije za mlade podrazumeva da svaka mlada osoba u trenutku kada prekida školovanje ili dolazi u situaciju nezaposlenosti, u naredna četiri meseca dobije priliku za radnu praksu, volontersko iskustvo, za zaposlenje ili nastavak školovanja. Garancija za mlade plan implementacije se privodi kraju i od septembra će krenuti u implementaciju, u pilotiranje u tri filijale nacionalne službe, u Sremskoj Mitrovici, Nišu i Kruševcu. Obuhvatiće nekada 22 opštine na kojima će ovaj program biti prvo implementiran“, izjavila je za RTS pomoćnica o ministra za turizam i omladinu naglšavajući da je prioritet Vlade Srbije je i Zakon o radnoj praksi

Prema istraživanjima, svaka druga mlada osoba u Srbiji želi da napusti svoju zemlju. U poređenju sa mladima u EU, u Srbiji se oni mnogo kasnije osamostaljuju, u proseku sa 31 godinom, a dve trećine živi sa roditeljima.

„Sve mere koje je Republika Srbija planira da uradi u naredne tri godine po ovom akcionom planu jesu zapravo usmerene da se koriste svi kapaciteti naše zemlje, i da se na svaki mogući način utiče na njihov životni standard, i da oni donesu odluku da ostanu u svojoj zemlji“, precizirala je Antonijevićeva za RTS.

I oni koji ostanu u svojoj zemlji imaju problem da se osamostale i to se dešava mnogo kasnije nego  kod njihovih vršnjaka u EU. Dve trećine mladih živi sa svojim roditeljima, a osamostaljuju se u proseku sa 31 godinom, dok je kod muškaraca to i mnogo kasnije. Kako je istakla Antinijević, važno je da nadležna ministarstva prepoznaju te probleme, da imaju programe poput subvencija za majke za kupovinu prvog stana, subvencije za mlade kako bi ostali na selu i sl.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.