Uskoro pred čitaocima knjiga o Vladičinom Hanu „Zaustavljeni voz“ novinara Vojkana Ristića

Autor: Lj. Pavlović

„Sa pedeset sedam godina života, i odrednicama koje su vezane za moj Vladičin Han, nije bilo teško da u poslednjih godinu dana zagrejem stolicu i izvršim popis uspomena i sećanja vezana za naš grad“, kaže za Vesnik 017 Vojkan Ristić.

Knjiga o Vladičinom Hanu „Zaustvaljeni voz“sa velikom primesom nostalgije na ona neka stara, dobra vremena autora Vojkana Ristića, novinara i pisca, Hančanina, uskoro će izaći iz štampe. Ona ne pripada istorijskom štivu, ali će sasvim sigurno u jednom trenutku svedočiti o istoriji jednog mesta i ljudima koji su ga načinili takvim kakvo je, sa svim onim južnjačkim specifičnostima.

„Sa pedeset sedam godina života, i odrednicama koje su vezane za moj Vladičin Han, nije bilo teško da u poslednjih godinu dana zagrejem stolicu i izvršim popis uspomena i sećanja vezana za naš grad,“ započinje priču za Vesnik 017 Vojkan Ristić. „Zadovoljan sam urađenim poslom. No, konačan sud će dati moji sugrađani, čitaoci knjige koji su rasuti po celom svetu. Šta sam ja to uradio kada sam se odlučio da „zaustavim voz“ i kroz ovu knjigu sentimentalnog putovanja poklonim svim mojim Hančanima“, kaže autorv ove „prozno dokumentarno poetske ikone koju poklanja svojim građanima“.

Vojkan Ristić, autor „Zautsveljenog voza“, knjige koju iščekuju Hančani

Po rečima autora knjige „Zaustavljeni voz“  reč je o trodelnoj sasvim ličnoj inpresiji o istoriji, ljudima i događajima koji su obeležili život mnogih Hančana.

„Kada pišete jednu ovakvu knjigu nalazite se pred ozbiljnim rizikom da nešto propustite. Zato nisam koristio naučnu aparaturu u monografskom smislu pisanja. Jednostavno hodao sam kroz svoja sećanja, mnogo literature, različitih tekstova o gradu i ljudima i trudio se da sve to napišem pitko, onako kako Morava, Kalimanka i Vrla, ali i sada retki vozovi putuju kroz naš grad. Nadam se da neću razočarati čitaoce, mada već sada znam da će biti onog usmenog „dopisivanja“: zašto ovo, a ne ono, a gde je on ili ona. Neka ovo što sam uradio bude inspiracija drugima, starijim, a i mlađima da nastave gde sam ja stavio tačku na ovih tristotinak stranica rukopisa“, kaže Ristić.

Koristi priliku da kaže da je „san o knjizi postao java“ zahvaljujući aktuelnom gradskom rukovodstvu bez čije podrške ni rukopisa ne bi bilo.

„Projekat je, za razliku od  nekih njegovih saradnika, u najboljem smislu prepoznao GoranMladenović. Znam da će početi predizborna kampanja, ja i on nismo politički istomišljenici, ali jesmo ljudi vezani sa različitih pozicija za Vladičin Han. On je naprednjak i političar, ja samo novinar i pisac bez posedovanja bilo čije članske karte. Bitno je da se različitost, na ovom primeru, kao što je to aktuelno česti srpski usud nije, na  zajedničku sreću,  pretvorila u neprijateljstvo. To bi nanelo štetu obojici, i ove knjige sasvim sigurno ne bi bilo.  Podršku, onu ljudsku dobio sam i od narodnih poslanika Zorana Stojanovića, Nenada Mitrovića. Oni su iz opozicije, ali mi smo pre svega Hančani na ovom projektu i, hvala svima. Različitost treba da nas povezuje, i to je korisno za svaku zajednicu pa i naš grad.“

Knjiga ima tri celine, onu istorijsku, deo koji se bavi gradskim likovima i treću gde su poetske sličice Vladičinog Hana. Knjigu završava poetska poema iz naslova knjige.

Urednik i lektor knjige je Zoran S. Nikolić, književnik rodom iz  našeg Hana, koji sada živi u Vranju. Grafički dizajn radi naša prestižna urednica, Sanja Mitrović. Ona će biti i autor  rešenja korica. Ilustracije su delo akademskog slikara Dragana Dejanovića, iz Vranja. Direktorica  i izvršni producent projekta je Suzana Antić Ristić, iz Odbora za ljudska prava u Vranju, koji će zajedno sa Izdavačkom kućom „Most Art Jugoslavija“ iz Beograda biti izdavač knjige.

„Posebno zadovoljstvo mi je što će autor predgovora „Zaustavljenog voza“ biti moj prijatelj i legendarni novinar i rok kritičar, Petar Peca Popović. Ja, dok čekam tekst njegovog predgovora, strepim kao učenik koji odgovara pred profesorom lekciju za koju misli da je najbolje naučio“, navodi Ristić, za Vesnik 017.

On očekuje da će se prvo izdanje knjige „Zuastavljeni voz“ pojaviti u drugoj polovini novembra pred čitaocima. „Uslediće i promocija koju Hančani zaslužuju, i to sa najiskrenijim poštovanjem i na originalan način „, zaključuje Ristić.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.