Vladičin Han obeležio godišnjicu oslobođenja u Prvom svetskom ratu

Autor: Lj. P.

Polaganjem cveća kraj krsta u parku, Vladičin Han je danas obeležio 105. godišnjicu od oslobođenja u Prvom svetskom ratu. Još jednu godišnjicu, žrtve Velikog rata u toj opštini „dočekuju“ bez svog obeležja u prisustvu predstavnika lokalne samouprave, udruženja boraca i potomaka, vojske i sveštenstva koji su ima odali počast.

Malobrojnim građanima obratio se Dragan Dimitrijević, ispred opštinskog SUBNOR-a, podsećajući na ogromne srpske žrtve koje je odneo Veliki rat, ili oko 30 odsto od celokupnog broja stanovništva.

„Ne tako mali, mnogima smo predstvaljali „kost“ u grlu. I dan danas se mnogi od nje „dave“, mučeni vekovnom težnjom da nas slome i izbrišu sa prostora i istorije dešavanja sa planete. „Ljudi koji imaju hrabrost i karakter drugim ljudima su uvek neugodni“, rekao je Herman Hese i, prosto, svojim mislima kao da je opisao našu svakodnevicu. Naša istorija pamti mnoga zla, nestajanja, lokve krvi, gubitaka ljudstva, ali nikada dostojanstva – jer svet pripada hrabrima,“ poručio je Dimitrijević u svom govoru.

Na današnji dan 1918. stekli smo krvavu slobodu. Probojem Solunskog frnota srpska vojska sa francuskim jedinicama oslobodila je Skoplje, Kumanovo, Vranje… Prema rečima Dimitrijevića, potpukovnik Osmog puka, Dušan Simović sa drugim bataljonom sedmog puka i dva poljska diviziona oko 20 časova sukobili su se sa nemačkim mitraljeskim odeljenem. Patrola dunavskog konjičkog eskadrona ručnim bombarma neutralisala je nemački otpor. Odavde, srpske jedinice nastvaile ka Leskovcu, Nišu, Pirotu…

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.