Penzionerske kartice čekaju najstariji i pitaju se čemu služe

Za popust od 10 odsto za kartu za bioskop, pozorišnu predstavu ili koncert u CK u Vladičinom Hanu, penzioner bi najpre negde morao da potroši 10.000 dinara i zaradi 10 bodova.

Autor: Lj. Pavlović

U ispostavi PIO fonda vranjske filijale u Vladičinom Hanu gužve za preuzimanje penzionerskih kartica su svakodnevne, pa se tako produžava vreme čekanja i onih koji moraju da obave neki drugi posao. Zbog toga u ispostavi rade i prekovremeno. Kako stoji u obaveštenju na vratima kancelarije u zgradri Doma zdrvalja u tom mestu, izdavanje kartica se obavlja ponedeljkom i utorkom od osam do 18 časova, sredom četvrtkom i petkom od osam do 15:30.

Malo penzionera zna da će Pošta organizovati i dostavu kartica na kućne adrese, kao uopšte i sve ono vezano za popuste, gde će ih imati, ali i oko prijavljivanja, pošto mnogi još uvek to nisu učinili, pa redove stvaraju i zbog toga u navedenoj instituciji. Neki komentarišu da su prilikom prijavljivanja u Pošti imali problem zbog toga što nemaju mobilne telefone, iako imaju fiksne. Postavljaju pitanje šta sa onima koji nemaju ni fiksne telefone, kao što su stariji u brdsko-planinskim selima?

„Te kartice smo imali i ranije. Gde možeš u Hanu da ih iskoriostiš, osim u „Idei“?“ pita jedan od penzionera grupu koja čeka. Drugi se nadovezuju uz kiseo o smeh – da imaju popust na NIS-ovoj pumpi, dok stariju ženu interesuje da li će imati popust za lekove…

Pregledom sajta Fonda PIO i spiska od preko 600 privrednih subjekata u Srbiji koji će odobravati različite iznose popusta i dodatne povoljnosti uz osvojene bodove penzionerima, iz hanske opštine nailazimo samo na Centar za kulturne delatnosti, bibliotekarstvo i turizam. Ova ustanova će za 10 osvojenih bodova penzionerima omogućiti 10 odsto popusta za pozorišnu predstavu, bioskop ili koncert. Hanski penzioneri mogu da se ponadaju da će popuste možda dobiti u „benu apoteci“, koja je na spisku privrednih subjekata Srbije za popuste ovoj kategoriji stanovništva, kao i Apotekarska ustanova, kojih inače ima u Hanu. Takođe, i za velike markete od kojih postoje „Idea“ i „Aman“, ukoliko nismo nekog prevideli, ali u varoši postoje još samo dva zvučnija imena iz oblasti mesne industrije. Za sve ostale, moraće da odu u neko drugo mesto ili, ukoliko kupuju nešto, da pazare onlajn, opet, ukoliko imaju pametne telefone i internet, znaju da njima rukuju, ili imaju nekog ko će to učiniti umesto njih.

Inače, u razgovoru sa njima saznajemo da većina ne zna gde i kako da pronađe spisak onih koji odobravaju popuste niti kako će osvajati bodove, isto kao što ni veći broj ne ume da se elektronski prijavi za kartice, za koje ne znaju tačno čemu će im služiti, ali kad je džaba, što da ne uzmu, uz želju da će imati popust na hranu i lekove. Na spisku dominiraju privredni subjekti iz prestonice i većih gradova koji nude popuste ne samo u trgovinama, sa čestom naznakom da ne važe za ono što se najviše troši – ulje, šećer, brašno, za cigarete, ali i za artikle na akcijskim sniženjima, preko lekarskih pregleda u privatnim ordinacijama, različitim servisima, salonima nameštaja, pa sve do banjskih centara, koji se najčešće „vrte“ oko popusta od pet odsto…

Koliko će spiskovi biti od koristi onima koji žive u malim mestima unapred se zna, jer sa ovom šarenom lažom ovo nije prvi bliski susret. Kolika će korist biti od dostavljanja kartica putem Pošte na kućne adrese, ostaje da se vidi, s obzirom na to da su žitelji pojedinih brdskih sela zaboravili kako izgledaju poštari.

Za sve one koji ne znaju, korisnici prilikom plaćanja roba i usluga treba da pokažu penzionersku karticu i da tako dobiju bodove koje kasnije mogu da iskoriste za ostvarivanje dodatnih pogodnosti. Za utrošenih 500 dinara na ovaj način, dobija se jedan bod, a bodovi se kasnije mogu iskoristiti za ostvarivanje dodatnih pogodnosti. Mesečno po kartici se može dobiti najviše onoliko bodova koliko iznosi prosečna penzija u Srbiji. Uz pomoć kartice penzioneri će moći da ostvare i dodatne pogodnosti, kao što su popust, poklon ili nešto drugo, kod davaoca pogodnosti. 

I na kraju, na osnovu iznetog, a da bi da bi bilo jasnije, za popust od 10 odsto za bioskop, pozorišnu predstavu ili koncert u CK u Vladičinom Hanu penzioner bi najpre negde morao da potroši 10.000 dinara i tako prikupi potrebnih 10 bodova.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.