Gde god živeli, problemi Roma svuda isti

Autor: Ljiljana Pavlović


Danas je Međunarodni dan Roma koji se obelažav od 1990. godine svuda u svetu. Siromaštvo, nezaposlenost, diskriminacija i žrtve stereotipa i rasizma, su problemi sa kojima se susreću, gde god živeli. U Srbiji živi oko 147.600 Roma. Po broju predstavljau treću nacionalnu manjinu u našoj zemlji.

Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava je svim Romima čestiato njihov dan, i u saopštenju ministarstva je istakao da je neophodno podizanje svesti o problemima sa kojima se Romi suočavaju. Ministar je naveo da Vlada Srbije i resorno ministarstvo posvećuje veliku pažnju unapređenju položaja pripadnika romske nacionalne zajednice, njihovom uključivanju i integraciju u društvo u saradnji sa brojnim ministarstvima, jedinicama lokalne samouprave kao i romskim organizacijama, pre svega sa Nacionalnim savetom romske nacionalne manjine, objavilis u nacionalni mediji.

„Svesni smo da ti procesi, ako želimo da budu uspešni, nikad ne idu ni brzo ni lako, i da sve što je do sada urađeno, ma koliko bilo značajno, još uvek nije dovoljno,“ rekao je Žigmanov.

Prošle godine usvojena je nacionalna Strategija za socijalno uključivanje Roma i Romkinja za period od 2022. do 2030. kao i prateći Akcioni plan, čiji je glavni cilj unapređenje kvaliteta njihovog života uz uvažavanje ljudskih i manjinskih prava, eliminisanje diskriminacije i ciganizma kao oblika rasizma, te postizanje veće socijalne uključenosti Roma i Romkinja u svim segmentima društva.Ministar navodi da se očekuje se skoro formiranje novog saziva Koordinacionog tela za unapređenje položaja Roma i Romkinja kojim će predsedavati predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, a čiji će članovi biti skoro svi ministri u Vladi.

.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.