5. oktobar – Dan pobede i dan…

Autor: Ljiljana Pavlović

Vladičin Han danas je svečano obeležio Dan oslobođenja u Velikom ratu. Položeni su venci kod krsta u parku, u nedostatku spomenika posvećenom žrtvama Prvog svetskog rata. Udruženja sa članstvom podeljenim ubrzo nakon ustanovljenja tog slavnog datuma, koji je narod u teškim danima ujedinio.

U Srbiji samo se mediji još prisećaju onog drugog (ne)slavnog 5. oktobra. Sinonima izgubljene nade i izneverenih obećanja. Ponajmanje bi akteri na lokalu želeli da ga obeleže. Oni kojima je isti slomio kičmu, a koji su ga na svojim leđima izneli. Mali ljudi, dok su, većinom, partijske perjanice provirivale iz prikrajka, čekajući epilog da stanu na bis.

Od nekadašnjih demokrata iz tog vremena ostalo ih je za prebrajanje na prstima jedne ruke. Kada su se prestrojili najviši, i oni mali su stali na začelje kolone. Tada ih niko nije gurao u prve redove.

Zaboravili su mali stalna radna mesta, dobijeni stan, pravila 3×8 – rada, odmora i spavanja po osam sati, pognuli slomljene kičme zgazivši ono što su im dedovi i očevi izborili.

Nema više dostojanstva, samo da se opstane. Lažni, lažni životi…Vladičin Han od 2000. pa na ovamo i dalje ubedljivo stoji među najsiromašnijima. Tada je imao gigante među fabrikama, sada ima jednu stranu koja, ako bi se vratili unazad terminologiji, predstavlja stub privrede. Dok to stranom kapitalu bude odgovaralo. Imamo i one sa opremom koju smo prerano otpisali u staro gvožđe, koji uspešno i 20 godina posle, „plove“ sa njom. Ali sada se radi šest pa i svih sedam dana u nedelji, i po 10 sati kada se mora pa i više, na godišnji odmor se ide kraće, a bolovanja su sasvim nepoželjena. Nakon svega što smo ostavili svojoj deci u mestu koje je iz godine u godinu sve manje, ne po površini, već onih koji ga nastanjuju mi, izgleda, zaista „nikome nećemo biti slavni preci.“ A i kome bi, kada se deca naše dece rađaju daleko odavde?

Tako da, kada ni „postradali“ onog istorijski skorašnjijeg 5. oktobra nemaju svoje zvanično obeležje, dobro je da je i datum, uz one prve, heroje, isti.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.