Čemu služe trotoari u Vladičinom Hanu?

Pitanje kretanja pešaka, ispravnost obeležavanja saobraćajne signalizacije, a posebno ponašanje vozača u saobraćaju, pitanja su koja uvek izazovu gnev građana Vladičinog Hana. Temu je dodatno usijao jučerašnji događaj, kada je šestogodišnjak povređen u saobraćajnoj nezgodi i nanovo izazvao salve negodovanja na temu – čemu služe trotoari u Vladičinom Hanu. A oni, duša valja, služe svemu i svačemu, godinama, decenijama… Najmanje na nekim deonicama služe za kretanje pešaka.

Brojni su komentari Hančana na ovu temu na fb stranici Vesnika017. U jednom od njih, Alekandra Đorđević je napisala “ Ma slobodno i tu po „zebri“ parkirajte, kad možete po trotoarima, a ja ću sa bebom u kolicima da idem kolovozom Ne daj bože da slučajno pešak prođe trotoarom.“ Marina Veličković ukazuje na parkirane automobile kod Vile „Gracija“ i Poljoprivredne apoteke „Nima“ i kaže da je tamo haos. „Sa decom uvek moram da idem kolovozom, jer je trotoar uvek zauzet kamionima i automobilima. Tužno da tužnije ne može biti, sa decom se nema pravo ni na pešački. Retki su koji zastanu ili ti prikoče tik uz nogu.“

„Upravo na tu deonicu puta sam i aludirala, sve do benzinske. Sa detetom u kolicima silazim s trotoara jer, pobogu, na trotoaru su polomljeni stubovi da bi se kola parkirala. Neko ovde ne radi svoj posao,“ odgovora Aleksandra.

Vukašin Veljković piše da je prisustvovao događaju kada je vozač na pešačkom prelazu kod mesare u centru Vladičinog Hana, vozač naleteo na starijeg čoveka.

„Još otvara prozor i trpa mu na kup i živo i mrtvo i kaže – ti si za grob, ali ja nisam za zatvor, pa nastavlja i majku i tatka da mu časti.“

I ovakvih i sličnih primera ima na prete, a i sami ste sigurno doživeli da stojite kraj kolovoza i propuštate vozila dok kolona ne prođe, ili neko ne stane. Doduše, ni signalizaciju nismo imali do nedavno, a ni sada je nema je u celom gradu. Pešački, stari tek se naziru, a ni ovi tek obeležni nisu mnogo bolji.

Konkretno, o stanju ulice u kojoj se jučerašnja saobraćajn nezgoda dogodila, Marija Smiljković Gašić na našoj fb stranici piše:

„Parkiraju nam kola ispred samog ulaza u zgradu, neregistrovana i sa izbušenim gumama, bitno je da su oni našli ispred tvoje zgrade mesto za parkiranje. Dok jedni burgijaju i buše od šest ujutro i remete red i mir, drugima smetaju deca koja se igraju na Ploči, pa ih teraju na sportski, treći glume skretničare i pokazuju gde da se parkira ispred zgrade neko ko je došao iz p. m. sledeći postavlja žardinjere po trotoaru, misleći da je sve njegovo… „

„I tako svakodnevno izgleda dvosmerna ulica u koju jedva prolazi i jedan auto,“ napisala je Jovana Ilić Tasić.

U dve najprometnije ulice, Svetosavskoj, ili centru grada, svakodnevno prolaze i deca do OŠ „Branko Radičević“. Dok stignu do tamo treba da se provuku pored letnjih bašti, tezgi i, naravno, automobila m, ili pored trotoara. U suprotnom delu grada, gde je OŠ „Sveti Sava“, slična situacija, od nadvožnjaka pa sve do iza Vile „Gracia“ i poljoprivredne apoteke. Od „Idee“ ka objektu gde rade dve srednje škole, opet isto. Vozila na trotoaru i pored njega.

U Svetosavskoj ulici, od mosta kod policije pa do poslednjeg kafića, a možda i dalje, desna strana kolovoza služi kao parking. Po potrebi i ona suprotna, da se vozači ne zamarju pa iz auta, pravac u banku, Poštu, prodavnicu… Među vozačima ima i divnih ljudi, vaspitanih, civilizovanih i koji poznaju saobraćajne propise. Čini se, samo, sve manje.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.