Četiri „bisera“ naselja Poljana, kraljica deponija i nemački recept

Autor: Lj. Pavlović

„Sedim ja sa Šrederom, kad, kroz prozor vidim brdo gde se deca sankaju. Pitam, šta je to, a on meni kaže – to je nekada bila deponija…“ Ovako je od prilike išlo pripovedanje našeg bivšeg predsednika, Slađana Marinkovića, koje naši sugrađani, verujemo, pamte.

To bi moglo da bude rešenje za – četiri „bisera“ naselja Poljana u Vladičinom Hanu, na sastavu Jabukovske i Kunovske reke u Kalimanku, tromeđi Kalmanca, Repinca i Donjeg Jabukova. Tu se, kako kaže Dragan Antić Šuster u video klipu koji je, po popularnoj terminologiji, veoma brzo postao viralan na društvenim.mrežama, smestila kraljica deponija. Između puta ka Donjem Jabukovu i Kalimanke, sve pod „budnim“ okom Kukavice, raspoređena su četiri đubrišta. Antić ironično dodaje da se nada da – ćemo uskoro napraviti i petu i ući u Ginisovu knjigu rekorda, kao jedino naselje na svetu sa pet divljih deponija i skinemo Bangladeš sa liste.

One su, kako objašnjava, impozantne po veličini, ali i po nastanku i sastavu i svetloj budućnosti, računajući kojim se tempom umnožavaju i uvećavaju.

„Ova je prva i najveća, ali i najzanimljivija po svom koloritu. Nastala ’80. i ’90. godina prošlog veka. Na genijalnu ideju naših komšija je zatrpana zemljom, ali ona i dalje raste,“ objašnjava on, možda ne znajući, da postoji šansa da su komšije vođene iskustvom Nemaca, a pripovedanjem dr Cake, pokušali da i sami naprave skijalište, klizalište, sve do Kalimanke, a onda pravac zaleđenom rekom do centra Vladičinog Hana. Nadalje, tik uz put i prazne kontejnere, je „biser“ Poljane, kraljica svih deponija, manjeg kolorita, ali većeg gabarita – za namestaj, automobilske gume i sl. Kako kaže, bitno je da meštani ulože napor i što više smeća bacaju, kako bi izravnali nivo od doline do iznad puta. Tempom kojim se do sada napredovalo, predviđa, uspeće najdalje za dve tri- godine. Naredana je specijalna, za prikolično izbacivanje iz celog Hana, pravo u reku gde su se Hančani nekada okupljali na kupalištu. Jedna manja, u blizini, počinje da se roni zajedno sa putem, a na kraju je prinzeca deponija, najmlađa, od prošle godine, ali ni malo manje važna.

„Sudeći po „mirisu“ ova služi i kao životinjsko groblje, a pored toga za građevinski otpad, gume, a bilo je i automobila, ali su izvučeni,“ kaže Antić.

Ukoliko se sve spoje i zatrpaju zemljom, Poljana bi mogla da dobije najpoznatiju skakaonicu, koja bi mogla da zaseni mondenska skijališta na Alpima, pa da počne da razvijaja zimski turizam, ili postane centar za ski skokove, ili čak za više vrsta zimskih sportova. Sve dok par dobrih kiša, ili pošteni sneg ne „poteraju“ tone smeća niz Kalimanku, jednu od najbujičnijih evropskih reka, i ne pregrade korito, a onda ćemo još jednom imati Han na vodi, kao lane, ili iz vremena velikih plavljenja iz perioda dok još nije bila ušorena.

A deponija je svuda naokolo, po šumama, udolinama, pored reka, u njima… Biće ih sve više, sve dok ne postanemo svesni sosptvenog primitivizma i ne shvatimo da svojim nemarom uništavamo šume, reke, vode… a samim tim i sopstvenu budućnost i budućnost naše dece.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.