Crkva Svetog Marka u Manjaku dobija kupolu

Autor: Lj. Pavlović

Radovi na zidanju crkve Svetog Marka u selu Manjak, u brdsko-planinskom delu opštine Vladičin Han, privode se kraju. Trenutno se završava kupola, „biser u kruni“, kako je nam je sa ponosom rekao Goran Mladenović, predsednik Opštine Vladičin Han, čija porodica vodi poreklo iz Manjaka. Radost ne skrivaju ni meštani, koji mogu da budu ponosni na ono što su postigli za samo godinu dana. Naime, lane je vladika Pahomije sa lokalnim sveštenstvom osveštao temelje crkve, čija je izgradnja počela na inicijativu Manjačana. Već za godinu dana biće pod kupolom, zahvaljujući radnim akcijama koje su organizovali, kada su im se pridruživali i iz drugih sela, ali se i privatnici uključivali donacijama u vidu građevinskog materijala, kako bi se u ovoj godini nastavilo sa spoljašnjim i unutrašnjim uređenjem svetinje.

Crkva je ime dobila po seoskoj slavi, Svetom Marku. U osnovi ima 60 metara kvadratnih. Zemljište za njenu izgradnju dao je Vladica Savić Žaca, tu je i starija kuća koja će biti renovirana u parohijski dom. Građena je solidarno, uz velika ulaganja i finasijska i što se tiče radne snage žitelja sela, i uz novčanu podršku Eparhije vranjske sa Crkvenom opštinom Vladičin Han, kao i lokalne samouprave. Manjačani su poznati kao dobri građevinari, a u novije vreme to je selo sa najvećim brojem malinara, koje još kako-tako odoleva migraciji. Ima oko 700 stanovnika.

Manjak je jedno od retkih sela koje nije imalo svoju svetnju. U njemu, na mestu zvanom Crkvište, postoje ostaci zidina za koje veruju da je tu nekada bila bogomolja, sa grobovima, koje su kasnije uništili vlasnici njiva. Nekada se tu narod okupljao.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.