Crkvu u drvetu u Jovcu uništio zub vremena

Proteklih dana veliko interesovanje na društvenim mrežamam izazvala je fotografija crkve u drveteu selu Jovac, u opštini Vladičin Han. Prelepo delo Dragoljuba Bubeta Krstića iz Jovca, nažalost uništio je zub vremena. On je sam u hrastu izdubio crkvu i opremio je ikonama. Iako u brojnim objavama piše da je crkva otkrivena tek pre nekoliko godina i da je posećuju brojni turisti iz zemlje pa čak i iz inostarnstva, nažalost ona više ne postoji.

Kako su nam rekli neki od rođenih Jovčana, ima više godina kako se stablo u kome je izdubljena crkvica polomilo, i da niko više ne odlazi tamo, tako da sumnjaju da je od nje nešto i ostalo. Ovo jedinstveno mesto su posećivali ljudi iz kraja i okoline, kažu, ali daleko od toga da je bilo poznato van granica naše zemlje.

Crkva je, prema pisanju, nosila ime Svetog Pantelejmona. Nalazila se u Jovcu, na oko 10 kilometara od Vladičinog Hana, u mahali Tvrdanci, do koje je vodi asfaltni put od varoši do Beliševa. Sa glavnog puta, bila je udaljena nekih desetak minuta hoda ili par minuta vožnje nasipom. Ideja i trud čoveka koji je napravio svakako je bila originalna, ali staro stablo nije moglo dugo da odoleva godinama i vremenskim prilikama.

Fotografija crkve u Jovcu sa fb

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.