Da li bi zahtevi roditelja za besplatnim knjigama prošli u školama bez političke podrške?

Autor: Ljiljana Pavlović

Po posećenosti prezentacije knjiga ovog izdavača, u januaru ove godine u Centru za kulturu u Vladičinom Hanu, videlo se da ideja u školama u ovom mestu, kao i u mnogim drugim u Srbiji, neće biti oberučke prihvaćena, gde se sem direktora škola, retko moglo videti i nastavno osoblje.

Nikada roditelje učenika osnovnih škola u opštini Vladičin Han nije okupila neka ideja, kao ona o dodeli besplatnih knjiga za njihovu decu. Kupovina preskupih kompleta knjiga stranih izdavača i njihovo menjanje iz godine u godinu, tako da deca ne mogu ili retko mogu da koriste one iz prethodnih generacija, intenzivno traje od 2000. godina, kada je tržište udžbenika liberalizovano. Oni koji sada imaju školarce, pamte godine krize iz tog perioda, kada su i sami bili učenici, i roditelje koji su ostajali bez posla i sa mukom otplaćivali rate za knjige. Siromaštvo koje je u poslednje dve godine „zakucalo“ na mnoga vrata, izgleda da je sada stavilo tačku na beskonačne zahteve prosvete, neke obavezjuće, poput udžbenika, ali i dosta onih koje stvara društvo pomodarstva i profiterstva. Međutim, kako ocenjuju i pojedini roditelji, ni sada se ne bi ništa promenilo i nastavili bi da papreno plaćaju knjige, da nije bilo politčke volje i lokalna samouprava predložila da za sve osnovce, njih oko 1.600 obezbedi jeftinije udžbenike Fondacije „Kavčić“. Bila u pitanju politika ili ne, jedno je sigurno, komentarišu roditeljiu – knjige su bezobrazno preskupe i u ovakavoj finansijkoj krizi, nedopustivo je da im škole uskrate povoljnost koju nudi Opština, koju treba ceniti, iako je to trebalo da učini mnogo ranije.

Alek Kavčić u Hanu na prezentacija udžbenika istoimene fondacije

Po posećenosti prezentacije knjiga ovog izdavača, u januaru ove godine u Centru za kulturu u Vladičinom Hanu, videlo se da ideja u školama u ovom mestu, kao i u mnogim drugim u Srbiji, neće biti oberučke prihvaćena, gde se sem direktora škola, retko moglo videti i nastavno osoblje. Mnogo je bilo komentara u javnosti o tome, od razloga pojedinaca zbog čega se opiru baš „Kavčićevim“ knjigama, zbog kvaliteta ili zbog toga što više neće imati nikakve ingerencije prilikom nabavke, sve do mešetarenja ima li neko koristi od toga?

Kako bilo, tek u dve škole – „Branko Radičević“ i „Sveti Sava“, Saveti roditelja su od uprava istih zatražili da njihovoj deci omoguće da ih dobiju besplatno. U „Svetom Savi“, kažu iz SR, u tome imaju i podršku direktora, a kakve će odluke stručna veća doneti, ostaje da se vidi. U vazduhu „vise“ i pretnje roditelja da će premeštati decu u škole koje će prihvatiti ovaj način kupovine knjiga.

„Ako su te knjige odobrene od strane Ministarstva prosvete i već ih je četvrtina škola u Srbiji prihvatila, a uz to su neuporedivo jeftinije od ostalih izdavača, zašto ih i naša deca ne bi dobila? Zašto bi neko plaćao komplet 10.000-15.000 dinara, ako je sama opština predložila da nam knjige obezbedi? Zamislite samo koliko je to novca za porodicu koja ima dva ili više đaka,“ kaže jedna majka.

OŠ „Vuk Karadžić“ StubalDigimax A50 / KENOX Q2

Bez dvoumljenja „Kavčićevi“ udžbenici su prihvaćeni u OŠ „Vuk Karadžić“. U džepskoj školi, po svoj prilici, će i naredne školske godine biti aktuelni neki od starih izdavača, barem za đake viših razreda. To je ono što smo nezvanično saznali od par roditelja, koji nisu imali informaciju o tome kako je za niže razrede.

Ono na šta su se godinama zatvrale oči u srpskom obrazovnom sistemu, konačno je isplivalo na površinu. Natezanje oko besplatnih knjiga otvorilo je i druga pitanja, kao ono o školskim ekskurzijama. Bolećivosti roditelja prema deci „da se ne izdvajaju od društva“, po svoj prilici je došao kraj. U nekim razredima i školama po odabiru agencija, maršruta i cena ekskurzija, nema dovoljnog broja prijavljenih i sve više odsutaju od putovanja, zbog visokih cena. Roditelji kažu da dvodnevne ili trodnevne ekskurzije u Srbiji, premašuju cenu desetodnevnog odmora na moru, pa je to sledeća tema koju će presdtavnici roditelja pokrenuti uskoro.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.