Danas je Svetski dan Roma

Autor: LJ. P.

Povodom obeležavanja 8. aprila, Međunarodnog dana Roma u Centru za kulutu u Vladičinom Hanu danas će, u 13 časova, biti održana priredba. Priredbu su pripremila deca romske nacionalisti iz hanske opštine. Događaj će biti upotpunjen i izložbom slika.

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana Roma, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava čestitalo je ovaj dan pripadnicima romske nacionalnosti navodeći da se 8. aprila proslavlja romska kultura, ali i podseća na potrebu podizanja svesti o problemima sa kojima se Romi suočavaju – siromaštvo, napuštanje obrazovanja, diskriminacija, rani brakovi i nezaposlenost, stoji u saopštenju.

„Prema popisu stanovništva iz 2022. godine, u Srbiji živi 131.936 pripadnika romske nacionalne manjine. S obzirom na to koje su socijalne, ekonomske i obrazovne karakteristike, Romi imaju društveni status marginalizovane grupe, a neki od najvećih izazova sa kojima se suočavaju su siromaštvo,  napuštanje obrazovanja, rani brakovi, diskriminacija i nezaposlenost,“ rečeno je u saopštenju.

Obeležavanje Međuanrodnog dana Roma u čitavom svetu ustanovljeno je 1990. godine u Poljskoj, tokom četvrtog Svetskog romskog kongresa Međunarodne romske unije, kao znak sećanja na prvi veliki međunarodni susret romskih predstavnika u Čelsfildu pored Londona od 7. do 12. aprila 1971. godine.

Foto: CK

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.