Do Dupljana i Ružića može se samo terenskim vozilima

Autor: Lj. P.

Meštani dva brdsko-planinska sela u hanskoj opštini, Dupljana i Ružića, njih prema poslednjem popisu ukupno 106, apeluju na nadležne da im poprave put. Kažu, do starijih ne može da stigne hitna pomoć, a dvoje mališana koji idu u školu u Dupljanu, ne mogu do nje. Prema rečima meštana, put je bio nasipan, ali je u katastrofalnom stanju nakon sprovođenja optičkog kabla za internet, u sklopu akcije resornog ministarstva – Internet do svake škole. Jedan od meštana Dupljana, Nikola Petković naglašava da oni ne traže asfalat, ali da je nasipanje i pravljenje propusta sasvim opravdana potreba preostalih žitelja i njihove dece koja ih posećuju iz obližnjih mesta.

„Putem od Kozničke reke pa nadalje, do Dupljana i Ružića, moguće je samo terenskim vozilima. Od nasipa je ostao samo goli kamen i zemlja. Ne tražimo asfalt, ali da se put popravi, nasipa i naprave propusti, kako bi vozilima moglo da se dođe do sela. Žalosno je da je ostalo par dece, koja posle i najmanje kiše ne mogu do škole takvim putem,“ kaže on.

Od Koznice, do Dupljana bi trebalo da se sanira oko3,5 kilometara puta, do škole gde je i seoska crkva Svetog Đorđa koju rado posećuje lokalno stanovništo, i manje od kilometra do Ružića. Kako saznajemo od Petkovića, u Dupljanu ima i mlađih ljudi. Samo neki od njih su Goran Marković i Dalibor Stojković, ali i onih koji roditelje redovno posećuju. Navodi nam da se Marković opredelio za život na selu i da uzgaja više grla krava.

“ Goran Marković se bavi stočarstvom i ima još ljudi koji bi se vratili i radili taj posao, ali je glavni problem nedostatak puta. I pored toga, poslednjih par godina obnovljeno je šest kuća, a ima i novoizgrađenih. Mi, mlađi, obnavljamo zbog roditelja koji su još uvek tamo, ali i a nam deca ne zaborave odakle potiču. Imanja još uvek održavamo, “ kaže nam Petković, koji je i sam renovirao kuću u Dupljanu.

U njemu prema zvaničnim statističkim podacima od pre dve godin, živelo je 56 i u Ružiću šest stanovnika manje, ili prema popisu iz 2002. godine, bilo ih je 161 odnosno 181. Međutim, barem što se Dupljana tiče, Petković kaže da ima blizu 70 žitelja.

Iako većinu danas čine stariji, to ne bi trebalo da znači da treba da budu zaboravljeni i bez mogućnosti da do njih dođe lekarska pomoć. Takođe, i da im deca ne dovezu namirnice i da ih obiđu, naročito što ima i onih koji roditeljima pomažu na imanjima, jer nemaju svi ni vozila, a ponajmanje ona terenska.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.