Kako Hančani biraju vlast i svoje predstavnike u Skupštini RS

Svi u klin, mi u ploču, moglo bi da se kaže za žitelje opštine Vladičin Han, kada se vratimo unazad i sagledamo kako su njeni građani birali svoje predstavnike na lokalnom i republičkom nivou.

Svi u klin, mi u ploču, moglo bi da se kaže za žitelje opštine Vladičin Han, kada se vratimo unazad i sagledamo kako su njeni građani birali svoje predstavnike na lokalnom i republičkom nivou.

U vreme uvođenja višestranačkog partijskog sistema, na prvim višestranačkim izborima 1991. godine, Hančani su glasali u skladu sa većinom na nivou Srbije. Socijalistička partija Srbije, nezvanični naslednik KPJ, i politika Slobodana Miloševića bezrezervno su imali podršku krajnjeg juga, pa i Vladičinog Hana.  „Crveni“ jug opstao je i kada je pala Miloševića vlast još jedan čitav mandat. U to vreme, poslanici su bili Zoran Ljibisavljević, diplomirani ekonomista, Srboljub Cvetković, diplomirani mašinski inženjer kao i Tomica Milenković, istaknuti sindikalista, Hančanin po poreklu, koji  već dugi niz godina živeo u Beogradu.

Sa dolaskom DOS-a na vlast, 2000. godine i skidanja sa trona države SPS-a, u Vladičinom Hanu ta politička opcija i dalje ostaje na čelu opštine, sve do 2004. godine. Tada, lokalne izbore osvaja grupa građana „Dr Slađan Marinković Caka“,  skupina nekadašnjih članovi JUL-a, socijalista, SPO-a… U to vreme u najvišem zakonodavnom republičkom telu,  Hančane zastupa Slobodan Janjić Čerča, radikal. Nakon toga, 2008. godine dolazi na vlast Demokratska stranka i to je po prvi put da je opštinska, usklađena sa republičkom vlašću, još od vremena devedesetih i vladavine socijalista.  Hanska opština u tom periodu nema svog poslanika, ali nakon što je poslanik DSS-a iz Surdulice, Miki Pešić , preminuo, na njegovo mesto po pratijskom „ključu“ dolazi Zoran Stojanović, diplomirani pravnik.  Svog predstavnika Vladičin Han u Republičkoj skupštini dobija sa dolaskom naprednjaka, ali tek 2014. godine, Gorana Mladenovića, diplomiranog ekonomistu, čoveka koji je najduže, u kontinuitetu na najvišim funkcijama i u opštini. U prethodnom sazivu parlamenta, Hančani su opet bez svog poslanika.

Nakon trećeaprilskih predsedničkih i parlamentarnih izbora i pobede naprednjaka, Vladičin Han je izabrao svog poslanika iz redova opozicije. Nenad Mitrović, doktor veterinarskih nauka, član DS-a i kandidat liste Marinike Tepić, Ujedinjeni  za pobedu Srbije u narednom sazivu RS obavljaće funkciju narodnog poslanika. Još uvek je neizvesno da li će opština dobiti još jednog poslanika, ispred liste dr Miloša Jovanovića, NADA, Zorana Stojanovića, člana DSS-a. To bi bio prvi put da Han u svojoj istoriji ima dva poslanika.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.