Ko je doživeo veći demografski krah između dva popisa – opština Vladičin Han ili Surdulica?

Večiti rivali – Surduličani i Hančani, nekada su se „prepucavali“ ko je u čemu bolji. Sada, snage premeravaju po tome, ko su veći gubitnici – u ekonomskom, kulturnom, sportskom i svakom drugom pogledu, pa i u tome odakle se ljudi se više odselilo, svako misleći da je kod onih drugih bolje, a ne gore, kao nekada.

Hančani su nekada prvim „komšijama“ zavideli na kasarni, koju su im „preoteli“ ovi drugi, na Zdravstvenom centru, jer oni od sredine sedmdesetih više nemaju bolnicu, na Vlasin i elektranama. „Trn u oku“ Surduličanima je hanska železnica i poslovična briga Hančana za „komšije“ da ih voz ne pregazi, kada im dođu u posetu. Hanska gimnazija je oduvek bila mesto obrazovanja najboljih surduličkih đaka, a zavidelo se i na privredi Hana, gde među 10 preduzeća, samo dva nisu bila matična.

Tako je bilo do sredine devedesetih godina prošlog veka. Sada, na društvenim mrežama, ljuti rivali dve susedne opštine raspravljaju ko je doživeo veći krah. Sudeći prema rezultatima popisa, ako se uzmu u obzir podaci o broju stanovnika, veći gubitnici bi bili Surduličani. Oni između dva popisa beleže pad broj stanovnika za 3.324. Međutim, tu su i Hančani, koji imaju 3.274 žitelja manje.

Surdulica je prema popisu iz 2011. godine imala 20.319 stanovnika, dok ih je u istom periodu u opštini Vladičin Han bilo 20.806. Sada u surduličkoj opštini živi 16.995, dok je u hanskoj 17.532 žitelja. Razlika je svega za 537 stanovnika, u korist Hana. Za jednu deceniju Surduličana je manje za 3.324, Hančana za 3.274, što je razlika za svega 50 stanovnika. Međutim, ovoliki pad broja stanoivnika za jednu deceniju za obe opštine je poražavajući, što u prehodnim popisima ovako drstičan pad broja stanovnika nije zabeležen nio kod jednih, ni kod drugih.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.