SURDULICA – U okolini sela Suvojnica, u mestu zvanom Gabrovac devetogodišnji Lazar Anđelković je
pronašao pecurke i među njima, jedan impozantan primerak. Vrganji koje je danas našao, večeras su „završili“ u gulašu a Lazar je učestvovao i u njegovoj pripremi.
Savršen način da se za zajedničkom, porodičnom trpezom privede kraju jedan prelep dan proveden u prirodi sa najbližima.
„Trudimo se da decu boravkom u prirodi udaljimo od mobilnih telefona,“kaže nam Boban, Lazarev
otac
Pečurke koje beru su za njihove potrebe. Pored vrganja, na fotografijama, Anđelkovići skupljaju i
šumske i livadske šampinjone, lisičare, jajčare, pečurke karakteristične za naše podneblje, pravi
delikates. Ono što je manje poznato je da i ctna truba, za koju većina zna da se koristi u farmaciji,
takodje može da se jede. Boban kaže, pripremaju je isto kao i lisičare.
Ukoliko nam priroda podari još koji ovako lep dan, a uz to i prepoznajete jestive gljive, spojite lepo i
korisno i provedite barem jedno poslepodne u šumi i imaćete barem jedan preukusni obrok.
Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiroračun, sa naznakom "DONACIJA"
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik 017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Broj žiroračuna: 205-423569-81