„Liga malih šampiona“ – razvija sportski duh mališana

Autor: Lj. Pavlović

Ekipe „Pčelice“ i „Bubamare“, dve od ukupno šest takmičarskih iz Predškolske ustanove „Pčelica“ u Vladičinom Hanu, svoju ustanovu će predstavljati krajem septembra na državnom finalnom takmičenju „Liga malih šampiona“ u Beogradu. To je epilog današnjeg sporstkog događaj u hali sportova u Vladičinom Hanu gde su se na parketu predškolci nadmetali u dve igre – budi brz i spretan i u štafetnom trčanju, uz podršku svojih vaspitača, ljudi iz sporstkih organizacija kao i roditelja sa tribina i to još i „Leptirići“, „Cvetići“, „Čigre“ i „Zvezdice“.

Projekat „Liga malih šampiona“ je državni i startovao je prošle godine, kao pilot projekat, da bi od ove postao redovan u ukupno 43 grada i opštine u Srbiji.

„Cilj same manifestacije je uvođenje dece u sport kroz jedan zabvan takmičarski momenat gde deca, kroz te poligone, motoričke i štafetne trke ulaze lagano sa drugarima u sport. Imamo i takmičenje, ali nam je pre svega bitno da se deca bave sportom,“ rekao nam je Goran Vještica predsednik Saveza predškolskog sporta i fizičkog vaspitanja Srbije, koji je danas boravio u našem mestu sa Draganom Šešumom, sekretarom Sportskog Saveza Srbije.

Vladimir Veličković, SS „Morava“, Goran Vještica predsednik Saveza predškolskog sporta i fizičkog vaspitanja Srbije i Dragan Šešum, sekretar Sporstkog Saveza Srbije.

S obzirom na to da takmičarskih duh kod dece jeste razvijen, ali neretko ne i sportsko podnošenje poraza, našeg sagovornika smo pitali ima li nekada i suza na ovim takmičenjima. Kroz smeh kaže da nekada ima pomalo i plača, ali retko, zbog toga što su za svu decu obezbeđene nagradice – diplome i medalje, pa na kraju izbor pobednika i dodela pehara i ne shvataju kao gubitak. U praksi se danas pokazalo da naši mališani imaju pravi sportski duh, da su bili razigrani i uporni, bodrili jedni druge i na kraju se zajedno radovali, ali je bilo i zanimljivih pitanja, poput onog- da li će pobednici pehar nositi kući. Pored pehara za dve pobedničke ekipe, medalje i diplome dobili su svi mali učesnici, a samim tim što deca PU „Pčelice“ učestvuju u jednoj ovakvoj manifestaciji, ustanova će dobiti sportske rekvizite, kako bi nastavili da vežbaju.

Projekat „Liga malih šampiona“ prošle godine je realizovan u 12 opština i gradova u Srbiji, da bi ove Vladičin Han bio među njih 43. Organizatori se nadaju da će ih naredne biti barem za 10 više i najavili nove susrete u našem mestu. Takmičenje u sklopu projekta „Liga malih šampiona“ organizovali su Sportski savez Srbije, Savez predškolskog sporta i fizičkog vaspitanja Srbije sa Sportskim savezom „Morava“, Predškolskom ustanovom „Pčelica“ i Opštinom Vladičin Han

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.