Ne dozvolite da vam jedna pogrešna odluka uništi život, poruka maturantima sa kampanje AZBS devojke vezane za invalidska kolica

Autor: Lj. Pavlović

U proteklih pet godina u Vladičinom Hanu je u saobraćajnim nesrećama nastradalo 13 lica. U Srbiji lane 503 ih poginulo, a u proteklih 30 godina zemlja je izgubila oko 24.000 stanovnika, ili, na primer, jedno celo Prokuplje. To je rekao Mladen Kovač, ispred Agencije za bezbednost saobraćaja, koja je u saradnji sa lokalnom samoupravom, ispred koje je bio Srađan Mladenović, saobraćajni inženjer, danas, u Centru za kulturu, promovisala kampanju „Na maturu bez automobila“ kojom se apeluje na maturante u Srbiji pred predstojeće proslave da tada ne koriste automobile u svojstvu vozača. On je sa maturantima Tehničke škole i hanske gimnazije, razgovarao o poštovanju saobraćajnih propisa, a pre svega o ograničenju brzine, vezivanju pojasa, rizicima upotrebe mobilnih telefona pri vožnji, a na kraju su još jednom ove nedelje, učenici završnih godina srednjih škola, imali mogućnost da „testiraju“ naočare za simulaciju alkoholisanosti.

Bojana Gladović, iz Rume, ispred Saveza paraplegičara Srbije, a u sardanji sa AZBS, maturantima je pričala o danu kada je doživela saobraćajnu nesreću i zauvek ostala vezana za invalidska kolica. Sa samo 22 godine, život joj se iz korena izneda promenio. Do tada je radila na abdomenalnoj hirurgiji u KC u Novom Sadu što je, kako kaže, bila njena velika želja, aktivno je trenirala košarku i imala ispunjen život, kao i svi mladi. Toga dana, sa još tri koleginice je pošla na posao, da zameni jednu bolesnu, i na putu, gde se topio sneg, a onda počeo da ledi, usled neprilagođene brzine kretanja i neiskustva vozača, doživela tešku saobraćajnu nesreću.

„Probudila sam se u bolnici, u kojoj sam radila, ali ovoga puta kao pacijent, sa teškom povredom kičme. Usledila je operacija i višemesečne rehabilitacije u zmelji i inostranstvu. Jedino što sam mesecima videla, bio je plafon u bolničkoj sobi i prozor, kada sam pomišljala i na samobustvo,“ rekla je Bojana, poručujući mladima da ne dozvole da ih jedna pogrešna odluka dovede u sutuaciju u kakvoj je ona sada.

Bojana Gladović već devet godina učestvuje u kampanji Agencije za bezbednost saobraćaja koja ove godine nosi slogan „Na putu do nule ne turiraj – maturiraj“.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.