Nedavni kvar kamiona PWW ponovo izazvao zastoj u odvoženju smeća, a krivicu za kvar nekada snose i pojedini građani

Komunalne teme kod građana gotovo uvek izazivaju najžešće reakcije. Na udaru su najčešće radnici gradske čistoće, nekada s pravom, nekada i ne. U proteklom periodu zbog čestih kvarova kamiona za
odvoženje smeća, austrijske kompanije PWW, koja od 2008. posluje u Vladičinom Hanu, bilo je
mnogo negativnih reakcija naših sugrađana uperenih na zaposlene u RJ u Hanu, jer smeće nije odvoženo redovno. Kvarovi na vozilima se dešavaju zbog amortizacije, ali i zbog nemara pojedinaca.


„Svake nedelje radnici PWW-a u hanskoj opštini isprazne 602 kontejnera fizičkih lica i 1.495 kanti za
smeće u domaćinstvima. Mesečno se iz Hana odveze 600 tona otpada. Nedavno su se „poklopili“ kvarovi kamiona u Hanu i Leskovcu, što je poremetilo naš dnevni raspored rada. Česti kvarovi se dešavaju, ali nekada su oni posledica i nemarnosti pojedinih građana. U kontejnere neretko ubacuju šut – ostatke crepova, blokova, delove dimnjaka, betonske armature i dr. zbog čega popucaju prese u kamionu, ventili… Zbog toga molimo naše korisnike da šut odlože pored kontejnera i obrate se Komunalnom preduzeću da to izveze,“ kaže Aleksandar Filipović, šef RJ PWW u Vladičinom Hanu.
Pored šuta, u kontejnere ne bi trebalo, kaže on, da odlažu ni korov i otpad iz bašta i njiva, što se na
jesen često dešava, pa se tu nađu i ostaci pri orezivanju malina, višananja i drugog voća. Nered pored kontejnera pravi i stari nameštaj koji se odvozi u saradnji sa Komunalnim preduzećem ili
se povremeno dobije kamion iz Leskovca.
„Ljudi često izbace i očuvane komade nameštaja, krevete, ormare i slično. Nedavno se neko raspitivao
gde da odloži stare, ali očuvane ormare od orahovine. Tada pozovemo ljude za koje znamo da im je
potreban nameštaj i oni to odnesu. Zašto da me iskoriste,“ kaže Filipović.
Prema njegovim rečima, uposleni u PWW u Hanu su uvek otvoreni za saradnju i pomoć i nada se da ćemo uz za ekokošku svest svih nas i zajedničkim snagama uspeti da naš grad učinimo čistijim. On kaže da je za protekle dve godine zamenjeno je 75 kontejnera i građanima podeljeno 300 kanti. I pored toga, deponija često ima, posebno u Prekodolcu, Poljani, Lepenici i Vidinskoj dolini.
PWW ih tamo gde se prečesto pojavljuju, čisti u saradnji sa Komunalnim. Od tolikog broja kontejnera
uvek, veli naš sagovornik, može da se slika i okači neki, jer se mogu napuniti i za samo par sati, s
obzirom na to šta se sve u njih ubacuje što, ukoliko smo iskreni, mora da se prizna. U njima i pored njih se nađu čitavi ormari garderobe, obuće i koječega još.

Nakon popravke kamiona radnici ovog preduzeća su bili angažovani i tokom vikenda da sa svih lokacija izvezu smeće i Filipović za svih 15 uposlenih ima samo reči pohvale. Inače, treba znati da se za čistoću Vladičinog Hana i okoline brine ukupno sedam radnika, koje voze tri vozača.
Pored ova dva preduzeća, o čistoći bi trebalo da se brinu i druge nadležne službe, preventivno pa i sankcijama, kada upozorenja ne urode plodom.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.