Ni u Hanu nema „kravice“ u prodavnicama

Opšte panike za „Imlekovim“ mlekom, koja je zavladala u prestonici, u Vladičinom Hanu nema. I pored toga što „kravice“ nema na rafovima, sem čokoladne varijante, potrošači mnogo ne brinu zbog toga. U trgovinama ima dugotrajnog mleka u briku par drugih proizvođača, a litar je između 130 i 140 dinara, mada u sasvim malim količinama i police su poluprazne. Litar čokoladnog „Imleka“ je oko 180 dinara.

„Mali broj kupaca ovde kupuje „Imlekovo“ obično mleko. Ljudi najčešće uzimaju jeftinije varijante, osim ako nisu u pitanju deca,“ kažu nam u jednoj prodavnici.

Dugotrajno mleko koje se najčešće kupovalo je „Mizo“, koje je početkom godine bilo 67 dinara, na proleće preko 70, a letos je dostiglo cenu od 104, da bi na kraju proizvođači prestali da ga isporučuju. Drugo na listi je „Meggle“, koje je nešto skuplje od prvog, ali ga i sada ima u policama „Idee“, mada još par litara.

„Kupujemo mleko u kesama, naših lokalnih proizvođača, tako da se ne sekiram mnogo da li ima „kravice“ ili ne. I kod nas nema nigde šećera, za razliku od marketa u velikim gradovima, pa ništa…“ odvraća starija gospođa, na pitanje da li je plaši nestašica ovog proizvoda.

Vlada RS je prošle nedelje odobrila povećanje cena mleka i šećera. Sa 113,99 dinara, za mleko sa 2,8 odsto mlečne masnoće, cena je povećana na 119,99. Šećer je sa maksimalnih 90 dinara poskupeo za 13 dinara po kilogramu i nova cena je 102,99 dinara.

Kako su objavili mediji, u VRS tvrde da je korekcija cene mleka i šećera bila je neophodna zbog rasta cena sirovina, što se neće odraziti na trgovce tim namirnicama, pošto su marže ostale na istom nivou. Što se tiče potrošača, procenjuju da poskupljenja neće značajno uticati na njihov standard.

„Veći problem bi u ovom trenutku bila nestašica, što bi se desilo kada bi se cene zadržale na nivou koji ne pokriva troškove proizvodnje,“obrazloženje je Vlade.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.