OEBS prati izbore u Srbiji

Međunarodna posmatrčka misija OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava, ODIHR, na zvaničan poziv nadležnih instituacija a na osnovu Misije o proceni potreba, na predstojećim predsedničkim i prevremenim parlamentarnim izborima u Srbiji imaće 250 posmatrača.

„Daglas Wake je vođa misije a posmtrački tim čini 15 međunarodnih eksperata sa sedištem u Beogradu i 27 dugoročnih posmatrača koji su raspoređeni u Srbijiu od marta. Nekoliko dana pre izbora biće angažovano i 250 kratkoročnih posmatrača,“ stoji u saopštenje ODIHR-a.

Pored samih izbora, oni će pre toga pratiti i predizborne radnje kao i sve aktivnosti nakon izbora. Fokus je na inplementaciji novousvjenog pravnog okvira, registraciji kandidata, sprovođenju predizborne kampanje uključujuči i aktivnosti na društvenim mrežama, pratiće rad izborne administracije na svim nivoima, rešavanje eventualnih izbornih sporova, ali i medijsku pokrivenost. Sastavni deo aktivnosti su i sastanci sa predstavnicima vlasti, političkim partijama, medija, civilnog društva i međunarodne zajednice.

„Na dan izbora, ODIHR misija će udružiti snage sa delegacijama Parlamentarne skupštine OEBS-a, Parlamentarnom skupštinom saveta Evrope i Evropskim parlamentom i zajednički posmatrati otvaranje birališta, proces glasanja, brojanje glasova i sumiranje izbornih rezultata,“ kaže se u saopštenju

Dan nakon izbora, na konferenciji za novinare misija će objaviti preliminarne nalaze i zaključke, a konačni izveštaj, dva meseca nakon održavanja izbora u Srbiji.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.