Ovu nedelju SPC obeležava kao Tominu nedelju

Prva nedelja posle Uskrsa naziva se Tomina, jer je posvećena Svetom apostolu Tomi i njegovom neverstvu u Hristovo Vaskrsenje. Pozdravljanjesa „Hristos vaskrse“ traje sve do Spasovdana.

Kada je Isus Hristos vaskrsao, javio se svojim učenicima, među kojima nije bilo Tome, koji ne poverovao u vaskrenje sina Božijeg, pa otuda i potiče izreka „Neverni Toma“. Na osmi dan od Uskrsa, Hristos je ponovo došao među svoje apostole, zatekavši ih tada sve na okupu. Uverivši se u Hristove rane i njegovu besmrtnost, Toma je postao jedan od najdoslednijih pobornika hrišćanstva, koje je širio u Palestini, Persiji i Indiji, gde je i nastradao.

Na današnji dan završava se tzv. Svetla nedelja, prvih sedam dana od Uskrsa. Prema narodnom verovanju tokom ove sedmice vrata raja su otvorena i onaj ko tada umre pravo u raj ide. Posle prekida od Lazareve subote, od Tomine nedelje opet se čitaju molitve za umrle. Danas, na Pobusani ponedeljak, služe se parastosi na grobljima.

U našem narodu se veruje da Sveti Toma donosi dragocenu kišu. U našem kraju, na Pobusani ponedeljak je običaj da se sadi cveće na groblju.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.