Prvo izdanje Ristićevog „Lavirinta zaborava“ rasprodato

„Knjiga je izazivačka i provokativna po obradi pojedinih događaja i ličnosti, a zanimljiva za čitanje po isticanju detalja. Ona inspiriše da se zainteresujete, ali i da nastavite dalja traganja kopajući po lavirintima prošlosti,“ napisao je u predgovoru Momčilo Pavlović.

Autor: Lj. Pavlović

„Lavirint zaborava“, knjiga o istoriji Vranja i juga Srbije rasporodata je u rekodrnom roku. Izdanje je NVO Odbor za ljudska prava iz Vranja, u kome je Vojkan Ristić, autor, svojim čitaocima priredio još jedno, kako sam kaže „inspirativno putovanje kroz prošlost Vranja i juga Srbije, poštujući standarde istorijskih činjenica.“

O njoj Momčilo Pavlović, istoričar, u predgovoru „Lavitinta sećanja“ je napisao da je to „knjiga protiv zaborava događaja i ličnosti na bilo koji način vezanih za Vranje i jug Srbije.“

“ Autor kroz stotinak medaljona i minijatura koje svetlucaju kao iskre, osvetljava segment duboke tmine prošlosti ne samo Vranja, već i Srba i Srbije. Iznosi deo građe za trajno pamćenje i ponos Vranjancima i svim Srbima,“ napisao je Pavlović.

Knjiga je objavljena tek nešto više od mesec dana nakon izlaska ioz štampe „Zaustavljenog voza“, sa još jednom tematikom vezanom za jug Srbije. Dok je ona više uspomena na ljude iz mesta iz koga je Ristić potekao i nekad će biti deo istorije Vladičinog Hana, druga obuhvata mnogo šire vremensko razdoblje i istorijske ličnosti koje su ga obeležile.

Vojkan Ristić

„Poštujmo sećanje, tako se najbolje borimo protiv zaborava koji nam nameće svakodnevica. Ovo je jedno jednostavno putovanje kroz vreme, na koje mi nismo mogli da utičemo. Kad si nemoćan, onda imaš snagu da budeš barem samo skromni hroničar onoga gde te život namestio“, rekao je Ristić.

Prema njegovim rečima u knjizi su opisani detalji koji su zaboravljeni ili malo bili poznati široj javnosti. Govori o Prohoru Pčinjskom i tajnama manastirskog pečata, preko Sulejman-bega, zemljotresa koji su uništavali Vranje i okolinu. O Lazaru Kostiću industrijalcu, Dimitriju Tucoviću u varoši na jugu Srbije, o nedokazanoj obuci Gavrila Principa u Vranju, beloemigrantima i Ruskom putu. Autor, sa preciznošću novinara i naratorskim darom pisca zapisao je i boravak kralja Petra Karađorđevića na jugu Srbije, prepad četnika Koste Pećanca na železničku stanicu u Ristovcu i događaj o spaljivanju Bosilegrada, o čuvenom Simi Pogačareviću. Svakako, i o Bori Stankoviću, koji je proslavio Vranje, detaljima njegove smrti i o još mnogo toga.

„Knjiga je izazivačka i provokativna po obradi pojedinih događaja i ličnosti, a zanimljiva za čitanje po isticanju detalja. Ona inspiriše da se zainteresujete, ali i da nastavite dalja traganja kopajući po lavirintima prošlosti,“ napisao je u predgovoru Momčilo Pavlović.

Za kratko vreme i „Lavirint prošlosti“ je osvojio Ristićeve čitaoce. Zbog toga je u najavi još jedno izdanje, jer mnogi nisu uspeli da dođu do željene knjige.


Autor kaže da ne očekuje da njegove storije iz Lavirinta zaborava čitaoci shvate kao tešku literaturu.

„T“, navodi Ristić.

Foto Vranje News
On dodaje da se nada da ovi njegovi mali istorijski pejzaži neće postati deo opšte zaboravnosti i površnosti koja nas je zahvatila.

„Ovi moji zapisi su samo jedno skromno putovanje, beg od svakodnevice koja dolazi nakon umiranja meseca, a pred suncem dana koji stvaraju jutra nove istorije života.

Valjda je to moguće“, poručuje Ristić.

Urednik i pisac predgovora Lavirinta zaborava je prof. dr Momčilo Pavlović, lekturu i korekturu uradila je Milica Stojiljković, a grafičko rešenje korice i dizajn knjige Miodrag Dejanović.

Izdata je uz podršku Grada Vranja i štampana u 300 primeraka.

Profil

Vojkan Ristić rođen je u Vranju 1966. godine. Diplomirao je žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu. Pohađao je master studije političke analitike na FPN. Duže od trideset godina piše za domaće i strane medije sa juga Srbije, sa Kosova i Metohije i iz Severne Makedonije. Radio je kao dopisnik sa juga Srbije za listove Borba, Naša borba i Danas. Bio je i dopisnik Radio Beograda, Radija B92, Radija Dojče vele, Radija BBC, WDR radio foruma… Živi i piše iz Vranja. Objavio je Sumnjive misli (aforizmi) 2002, Ključevi (ratna zatvorska proza) 2003, Ključevi 2 (drugo dopunjeno izdanje) 2004, Javna tajna (aforizmi) 2004, Pogled sa Prokletija (aforizmi) 2006 – nagrada RTV Vranje Pera Stojanović Tuman, The keys (War time prison diary of aressted journalist in Vranje) 2006, Made in Vranje (Dragomir Dragan Tomić Simpo – tehologija jedne karijere) 2007, Knjiga utisaka (aforizmi) 2008, Da pukneš (zbirka aforizama sa još troje autora) 2011, Afoteka (zbornik aforizama sa grupom autora) 2012, Bajke za sva godišnja doba (kratke priče) 2012, Engleski izdavač (roman) 2018, Dosije novinar (knjiga o novinarstvu) 2018, Ružičasti crnjak (zbornik aforizama sa autorima iz Hrvatske i Srbije) 2023, Zaustavljeni voz (prozno, dokumentarno, poetsko sećanje na istoriju i ljude u Vladičinom Hanu) 2023

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.