Bogojavljenje i običaji

Autor: Lj. Pavlović

Sutra je Bogojavljenje, jedan od najvećih hrišćanskih praznika. Prema verovanju. Prema narodnom verovanju, u bogojavljenskoj noći se otvorilo nebo i Sveti Duh je sišao u obliku goluba na Isusa Hrista.

Za ovaj praznik vezana su mnoga narodna verovanja i običaji, a jedno od njih je da u bogojavljenskoj noći treba zamisliti žeju, izaći i pogledati u nebo. Na sam dan Bogojavljenja vernici odlaze u crkvu po vodicu, kojom se ukućani umivaju, a osveštana vodica se čuva kao čudotvorna i njome se prska kuća kako bi se zaštitila od zla i pije kako bi se zaštitili od bolesti. Nekada se trudnicama davala, radi lakšeg potpođaja, ali i bolesnicima koji nisu mogli da se pričeste u crkvi. Jedan od najlepših običaja je vezan za devojke. Na Krstovdan koji se obeležava danas, one uveče treba da stave ogledalce ispod jastuka, kako bi u bogojavljneskoj noći sanjale mladića za koga će se udati.

Običaj koji je ponovo zaživeo je plivanje za Časni krst. Modifikovan, i u zavisnosti od uslova, i plivanje za Časni krst se razlikuje od mesta do mesta. Nekada se bacao u reku, a mladi se takmičili ko će prvi doplivati do njega. Pravio se od zeleđene lanjske bogojavljensker vodice, koji pobedniku, kako se veruje, donosi sreću tokom cele godine. Sada se pliva u rekama, jezerima pa i na bazenima, za drveni krst, ali i dalje predano.

Fotografija: iz arhive, Bogojavljenje 2023. godine

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.