Smela avantura naših sugrađana – kajacima Južnom Moravom

Autor: Lj. Pavlović

Ivica Nastić, Vanja, Minja i Mateja Vučkovićem danas su se upustili u jedan hrabar poduhvat – ćudljivom Južnom Moravom kajacima su prešli 22 kilometra od Vladičinog Hana, u istoimenoj opštini, do Predejana u leskovačkoj. Ovu smelu grupu nisu omeli brzaci da stignu do zacrtanog cilja, iako je nekima ovo bila prva plovidba.

„Meni je ovo treća plovidba kajakom Južnom Moravom, Vanji prvi put, a Minji i Mateji barem šesti ili sedmi. Ono što je svima u ovoj avanturu danas bilo zajedničko je da ovo najduža deonica – 22 kilometra od Vladičinog Hana do Predejana. Ukupno nsu nam trebala četi sata,“ kaže Nastić za Vesnik017.

On dodaje da je ovo zaista bila prava avantura. Negde je nivo reke bio toliko nizak, da su morali da vuku kajake, ali Morava sa svojim brzacima i virovima zna da bude veoma opasna.

„Negde je toliko plitka voda da smo kajake morali da vučemo. Međutim, bilo je rizičnih sutiacija, okretnja i padova, ali je na kraju sve dobro prošlo,“ kaže Nastić i dodaje da poduhvat nije ni malo bezopasan.

„Osvajanje“ Morave čamcima je poduhvat u koji se retko ko upušta u ovom kraju, iako ih je bilo i ranije, sa nekim drugim posadama. Za to je neophodna dobra kondicija, poznavanje reke kao i veslanja, ali s obzirom na to da su današnji veslači bivši ili još uvek sportiste, niko nije sumnjao da će uspeti u još jednoj pustolovini, a posebno društvo iz lokalnih kafića u Vladičinom Hanu, koji su start snimali sa terasa.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.