Sunce izmamilo zmije

Autor: Ljiljana Pavlović

U naselju Duge Njive u Vladičinom Hanu juče je Vladica Stankovi, iz Udruženja za zaštitu životinja „Poskok“ u ovom mestu, uhvatio dva poskoka. Vest da poskoka ima u našoj sredini, i to u naseljenim mestima, deluje uznemirujuće za one koji se plaše gmizavaca, ali i za one pribranije, pošto je to jedna od otrovnica. Međutim, Vladica kaže da poskoka ima odavno i na ovom području.

„Gmizavce je toplo vreme izmamilo napolje a počinje i sezona parenja. Sve ćemo ih češće sretati, pa je potrebno malo opreza u prirodi i na terenu sa viskom travom. Najbolje je u takvim prilikama nositi čizme ili duboke cipele, kao i štap kojim ćete ispred sebe praviti vibracije i upozoriti gmizavce na svoje prisustvo. I oni, kao i ljudi, ne žele susret i sklanjaju se,“ kaže Vladica koji se hvatanjem zmija i njihovim vraćanjem u prirodu bavi dugo.

On preporučuje, ukoliko naiđete na ove životinje, da se sklonite i pustite ih da prođu. One su zakonom zaštićene zbog značaja u lancu ishrane u prirodi, s obzirom na to da se hrane glodarima.

„U slučaju ujeda, najbolje je sačuvati prisebnost, istiskati otrov i obavestiti Hitnu pomoć ili one koji mogu da vam priteknu u pomoć o mestu gde se nalazite,“ savetuje on.

Na jugu Srbije za samo dva dana iz medija možemo videti da poskoka ima svuda. Jedan je juče uhvaćen u samom centru Niša, dok je jedan ujeo mladića u dvorištu. U hanskoj opštini poskoka najviše ima u Mominom Kamenu, stenovitom terenu. Inače, u ovom periodu „Poskok“ najčešće interveniše zbog pojave smukova koji su bezospasni i vodenih zmija. Zavlače se po dvorištu, automobilima, kućama i drugim mestima, pa ih je bez pomoći stručnjaka teško ukloniti.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.