Surdulica najizdašnija za Srpsku novu godinu među siromašnim južnjacima

Autor: Lj. P.

Večeras je doček Nove godine po Julijanskom kalendaru, ili pravoslavne. Na jugu Srbije, najsiromašnijem delu zemlje, pripremaju se gala slavlja za Srpsku novu godinu na trgovima. Iz opštinskih i gradskih kasa za to će biti izdvojeni milioni, a rekorder među njima je Opština Surdulica koja je za proslavu predvidela čak oko 33.000 evra. Za dvočasovni nastup estradne zvezde, Ace Pejovića i veče uz trubače i Čedomira Markovića.

Vest o tome uzburkala je javnost, pa se polemiše ko će ovaj basnoslovni honorar za par sati pevanja platiti – građani Surdulice, tj. Iz opštinskog budžeta ili Novica Tončev, bivši ministar i visoki finkcioner SPS -a koji je pri najavi dolaska poznatog pevača u Surdulicu za medije rekao – da on ima firmu i da i ona to može da plati. Komentari građana su mahom negativni, i mnogi se pitaju – šta to građani plaćaju, dok bolesnu decu lečimo sms porukama i prikupljamo novac na bazarima, na stranu sve veće siromaštvo stanovništva.

Kako su objavili mediji, slavlja će večeras na trgovima biti i u Nišu gde nastupa „Amadeus bend“ za šta će biti izdvojeno oko dva miliona dinara. U Prokuplju za koncert „In Vivo“ i Teodoru Džehverović predviđeno je oko tri miliona dinara, dok će u Vlasotincu biti skromnije, sa 450.000 dinara, gde nastupa Vanja Mijatović.

U Vladičininom Hanu organizovanih proslava za tradicionalnu ili pravoslavnu Novu godinu ne postoje. Devedestih godina prošlog veka, a možda i početkom 2000. bilo je skromnih okupljanja u centru varoši, uz kuvano vino i rakiju, ali ni to nije bilo kontinuirano.

Gotovo sve opštine sa juga Srbije, sem nekih u Nišu, ili 23 lokalne samouprave u zemlji čine devastirana područja. Njihov stepen razvijenosti je ispod 50 odsto republičkog proseka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.