Tetovski mučenici u Hanu dobili spomen-ploču

Autor: Lj. Pavlović

Nakon 80 godina od stradanja uglednih Srba iz Tetova za vreme Drugog svetskog rata u Vladičinom Hanu, danas je na mestu gde su ubijeni, otkrivena spomen-ploča. Svečanosti povodom toga, prisustvovali su vladika Eparhije vranjske, Pahomije sa lokalnim sveštenicima, dr Dejan Antić, državni sekretar pri ministarstvu za rad boračka i socijalna pitanja, predstavnici lokalne samouprave u Vladičinom Hanu, Udruženja Srba i Makedonaca iz Tetova, Saveza potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije, vojske policije.

Spomen ploču su otkrili dr Antić i predsednik Privremenog organa hanske Opštine, Goran Mladenović.

Predsenik PO Opštine Vladičin Han, Goran Mladenović

„Danas i oko Božića trebalo bi da budemo blagi i da biramo reči. Ali, ne možemo a da ne kažemo da nam bratska bugarska ruka nije zabila nož u leđa,“ rekao je Mladenović , podsećajući na minule ratove, naglašavajući da spomen-obeležje Tetovskim mučenicima treba da bude podsetnik sadašnjim generacijam da nikada više ne dozvole da se tako nešto ponovi.

Državni sekretar, dr Dejan Antić,

Govoreći o stradanju desetorice Srba iz Makedonije u Vladičinom Hanu, dr Dejan Antić, inače, profesor istorije pri Filozofskom fakultetu iz Niša je podvukao da nije tačan podatak da su ih pohapsili Bugari, nakon povlačenja italijanskih trupa.

„Nemci nisu dozvoljavali da Bugari prošire svoju okupacionu zonu, ali je bugarska policija iz Skoplja insistirala da jedan broj Srba iz Tetova, koje su balisti pohapsili, njima budu predati. Tako su ih 10. oktobra odveli u Skolje, gde trpe strašan teror. Pod izgovorom da će ih odvesti u intetnaciju u Bugarsku, trpaju ih u voz i dovode ovde,“ rekao je on.

Nakon mučenja, 1. novembra su ubijeni. Antić tvrdi da su sem Stba, koji nisu hteli da se odreknu pravoslavlja i svog srpskog identiteta, u Vladičinom Hanu pogubljeni i pripadnici jevrejske nacionalnosti.

„Tetovski mučenici, surdulički mučenici, jasenovački su simbol stradanja srpskog naroda. Danas treba da se ugledamo na njih, ne da bi stradali, već da bi sačuvali svoj nacionalni identitet i pravoslavnu veru. Naročito sada kada se srpski narod suočava sa ozbiljnim pretnjama, posebno na Kosovu i Metohiji i u Republici Srpskoj,“ izjavio he Antić, pozivajući na slogu i solidarnost.

Nakon služenja zaupokojene liturgije, vence i cveće su položili predstavnici delgacija.

Tetovski mučenici, inače, svoje spomen-obeležje na groblju u Prekodolcu, kod Vladičinog Hana, gde su ih Hančani kradom od Bugara sahranili. Spomenik su podigli njihovi potomci nakon Drugog svetskog rata, koji su neko vreme redovno posećivali od gošnjicama strdanja. Dugo niko nije znao za njega, iako je u blizini sme crkve Svetog Nikolaja u Prekodlcu. Nakon rasčišćavnja groblja pre desetak godina, uočen je i spomenik pobijenim Srbima iz Makedonije, pa je obnovljen običaj okupljanja na dan njihovog ubistva.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.